Slovinsko prijalo novelu o obrane, polícii pri ochrane hraníc pomôže armáda

NETKY.SK • 20 Október 2015, 13:30 • 2 min
Slovinsko prijalo novelu o obrane, polícii pri ochrane hraníc pomôže armáda

ĽUBĽANA - Slovinská vláda dnes schválila novelu zákona o obrane, ktorý za presne stanovených podmienok definuje nové úlohy pre ozbrojené sily krajiny. Novelu ešte dnes dostanú poslanci parlamentu, informovala vláda vo vyhlásení pre médiá.

slovakia

left justify in out

Ďalej pripomenula, že Slovinsko je najmenšou krajinou na balkánskej migračnej ceste a má preto obmedzené možnosti pri kontrole svojich hraníc a ubytovávaní utečencov. Preto verejne vyzýva členské štáty EÚ a európske inštitúcie, aby sa aktívne zapojili do riešenia problémov s migrantmi a ujali sa tohto bremena. Slovinská vláda ubezpečila, že vyvinie maximálne úsilie a využije všetky právomoci, aby kontrolovala migračné trasy a zabezpečila pritom normálne fungovanie štátu. "Je však ilúziou očakávať, že krajina s dvoma miliónmi obyvateľov zastaví týchto ľudí a vyrieši to, čoho nie sú schopné väčšie členské štáty EÚ," uvádza sa v texte.

 

Slovinsko má pritom čoraz väčšie problémy s prílivom utečencov zo susedného Chorvátska. V prijímacích centrách, väčšinou na severovýchode krajiny, sa dnes ráno nachádzalo takmer 3700 osôb, ďalších okolo 4700 čaká v centrách na hraniciach so Srbskom, informovala agentúra APA. Chorvátsko naďalej neohlásene posiela utečencov k hraniciam so Slovinskom. Len k malému hraničnému priechodu Rigonce prišlo dnes ráno podľa polície okolo 2000 nových utečencov, ktorí čakali na povolenie na vstup. V pondelok ich bolo až 3000.

 

Ďalších 900 utečencov dorazilo k priechodom Obrežje a Orešje. V prijímacom tábore v Brežiciach, ktorý má kapacitu 400 osôb, sa momentálne nachádza 3300 utečencov. Tí podľa slovinskej polície uviedli, že chorvátske úrady ich vlakmi prepravili do blízkostí hraníc a následne prešli pešo cez most ponad hraničnú rieku Sotla. Slovinská vláda kritizovala postup Záhrebu, ktorý utečencov posiela k hraniciam "nekontrolovane, či dokonca zámerne". Podľa ministerstva vnútra v Záhrebe prišlo v pondelok na územie Chorvátska asi 3400 utečencov zo Srbska, približne 2300 sa v pondelok večer ešte nachádzalo v utečeneckom tábore v obci Opatovac. Ministerstvo oznámilo, že všetky utečencov bude naďalej posielať do Slovinska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies