Trump si užíva posledný deň pri moci. V záverečnej reči si neodpustil “štiplavé“ slová na adresu novej administratívy

NETKY.SK • 20 Január 2021, 7:59 • 2 min
Trump si užíva posledný deň pri moci. V záverečnej reči si neodpustil “štiplavé“ slová na adresu novej administratívy

WASHINGTON – Dosluhujúci americký prezident Donald Trump si neodpustil „štipľavé“ slová ani vo svojom rozlúčkovom prejave. Američanom v ňom odkázal, aby sa modlili za novú administratívu.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump si dnes užíva svoj posledný deň na čele Spojených štátov amerických. Vo svojom poslednom prejave z pozície prezidenta verejnosť vyzval, aby sa modlila za novú administratívu na čele s demokratom Joeom Bidenom.

 

Trump sa poďakoval Američanom za dôveru

„Tento týždeň inaugurujeme novú administratívu a modlíme sa, aby úspešne udržala v Amerike bezpečnosť a prosperitu," uviedol Trump, ktorý Biely dom zverejnil v utorok na svojej oficiálnej webovej stránke.

 

Na prekvapenie, budúcemu vedeniu zaželal veľa šťastia. Zároveň sa poďakoval všetkým kolegominštitúciám za spoluprácu, pričom vyzdvihol aj podporu, ktorú mu celé štyri roky dodávala aj jeho rodina.

 

 

„Zo všetkých najviac sa chcem poďakovať Američanom," zdôraznil Trump v prejave. Dodal, že mu bolo cťou pôsobiť vo funkcii hlavy štátu a občanom sa poďakoval za prejavenú dôveru. „Ďakujem za túto mimoriadnu príležitosť," povedal dosluhujúci prezident.

 

img

 

V prejave tiež vyzdvihol úspechy svojej administratívy, ktoré sa im za funkčné obdobie podarilo naplniť. Spomenul napríklad daňové reformy, novú obchodnú dohodu medzi USA, Mexikom a Kanadou (USMCA), zavedenie ciel voči Číne a v neposlednom rade aj boj s pandémiou nového koronavírusu.

 

Je hrdý, že nezačal žiadne vojny

„Som obzvlášť hrdý na to, že som bol prvý prezident za celé desaťročia, ktorý nezačal nové vojny," zdôraznil Trump. Nezabudol tiež spomenúť i dohody, ktoré Spojené štáty dosiahli na Blízkom a Strednom východe.

 

Za veľký úspech označil aj to, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) začali do spoločného rozpočtu prispievať o miliardy dolárov viac, ako tomu bolo v predchádzajúcich obdobiach.

 

img

 

„Vo funkcii sme potvrdili troch nových sudcov Najvyššieho súdu USA a vymenovali sme takmer 300 federálnych sudcov," vyzdvihol Trump, pričom nezabudol opomenúť aj posilnenia vonkajšej hranice USA, špeciálne na hranici s Mexikom, odkiaľ prúdia do krajiny státisíce nelegálnych migrantov.

 

Prečítajte si tiež: Trumpova podpora obsadenia Kapitolu nezostane nepovšimnutá! Demokrati už vypracovali impeachment

 

Washington stráži Národná garda 

Inaugurácia nového prezidenta Joea Bidena sa uskutoční dnes (20. januára), ktorý Trumpa porazil počas novembrových prezidentských volieb.

 

Aj napriek vyvráteným pochybnostiam o sfalšovaní výsledkov volieb, dosluhujúci prezident si zatiaľ odmietol priznať porážku.

 

img

 

Práve naopak, dopustil sa veľmi nebezpečného precedensu, kedy počas rokovania oboch komôr Kongresu, burcoval ľudí k nepokojom.

 

To následne vyvrcholilo násilnosťami v budove Kapitolu, kde mali zákonodarcovia formálne potvrdiť Bidenovo víťazstvo vo voľbách. Zhromaždenie tak muselo byť prerušené a politici odvedení do bezpečia.

 

Prečítajte si viac: Twitter sa vysporiadal s konšpirátormi, ktorí stoja za útokom na Kapitolu. Zablokoval viac ako 70 tisíc účtov, vrátane toho Trumpovho

 

Na mieste musela zasahovať Národná garda, ktorej sa do niekoľkých hodín podarilo prevziať kontrolu nad budovou obsadenú demonštrantmi. Trumpovi tak hrozí, že bude už po druhý krát čeliť ústavnej žalobe za podnecovanie vzbury.

 

img

 

Už niekoľko dní dohliadajú na bezpečnosť v hlavnom meste Washington príslušníci bezpečnostných zložiek, aby sa tak predišlo zbytočným násilnostiam počas inaugurácie. Trump sa na inaugurácii odmietol zúčastniť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trump otočil o 360 stupňov. Násilníkov z Kapitolu odsúdil a vyzval ich, aby pred inauguráciou ostali pokojní

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona