Slovenský rast potiahne domáca spotreba, nezamestnanosť klesne

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 12:41 • 2 min
Slovenský rast potiahne domáca spotreba, nezamestnanosť klesne

BRUSEL - Hospodársky rast Slovenska v roku 2014 bol pozitívny a aj v najbližších dvoch rokoch sa očakáva ďalšie oživenie ekonomiky, ktoré by mal ťahať aj nárast domáceho dopytu a mierne klesanie miery nezamestnanosti. Uviedla dnes Európska komisia (EK) v rámci jarných prognóz ekonomického vývoja EÚ.

slovakia

left justify in out

Podľa prognóz EK existuje predpoklad pre zlepšovanie podmienok na slovenskom trhu práce, čo by sa malo diať bok po boku s oživovaním ekonomickej aktivity.
     

Inflácia bola v roku 2014 mierne negatívna (-0,1 %), tohto roku by mala byť na úrovni 0,1 % a na budúci rok 1,4 %, čo je mierne pod odhadovaným priemerom EÚ aj eurozóny (1,5 %).
     

Pozitívne sa EK pozerá aj na vývoj miery nezamestnanosti, ktorá by po vlaňajších 13,2 % (6. najhoršie miesto v EÚ) mala tohto roku klesnúť na 12,1 % (7. najhoršia priečka v EÚ) a v roku 2016 na 10,8 %. V ukazovateľoch počtu ľudí bez práce SR je a bude pod priemerom EÚ a eurozóny, keď tohto roku miera nezamestnanosti v EÚ je na úrovni 9,6 % a v eurozóne 11 %. V roku 2016 v eurozóne bude 10,5-% nezamestnanosť a v EÚ ako celku 9,2 %.
     

Komisia skonštatovala, že po spomalení rastu ekonomiky v roku 2013, rok 2014 už bol v znamení rastu, za čo môže najmä oživenie domácej spotreby a nárast investícií. Očakáva sa, že domáci dopyt bude aj naďalej posilňovať a zostane hlavným motorom rastu. Domáca spotreba, kde sa tohto roku očakáva rast na úrovni 2,4 % (2,7 % v roku 2016) by mohla byť podporená sériou reforiem na trhu práce, ktoré nadobudli účinnosť v roku 2015, vrátane zvýšenia minimálnej mzdy a zníženia sociálnych príspevkov odvádzaných pracovníkmi s nízkymi príjmami.
     

EK skonštatovala, že po dvoch rokoch poklesu investícií sa situácia v tomto sektore zlepšila, keď SR zaznamenala 5,7-% nárast reálnych investícií. Tie smerovali najmä do nebytovej výstavby a vybavenia, kým investičné toky do bytovej výstavby sa spomalili. Očakáva sa, že plánované rozšírenie výroby v automobilovom a telekomunikačnom priemysle, ako aj pokračujúca výstavba diaľnic budú aj naďalej podporovať prílev investícií. V roku 2015 sa predvída ich nárast na úrovni 4,6 % a na budúci rok porastú o 3,7 %.
     

V obchodnej oblasti EÚ upozornila, že na Slovensku miera exportov v roku 2014 poklesla, čo odráža slabý dopyt hlavných obchodných partnerov SR. Dôraznejšie obnovenie vývozu sa očakáva až v roku 2016. Na druhej strane dovozy v roku 2014 rástli rýchlejšie ako vývoz, čo odráža zvýšený tok investícií a súkromnej spotreby. Podľa jarných prognóz EK by sa objem dovážaných tovarov mal vyvíjať viac v súlade s vývozom a je predpoklad, že Slovensko nadviaže na predošlý stav s prebytkom bežného účtu.
     

Komisia pripomenula, že v roku 2014 sa deficit verejných financií zhoršil oproti predošlému roku, z 2,6 % na 2,9 % HDP. Ani lepší výber daní, zmrazenie verejných výdavkov a nižšia miera spolufinancovania projektov EÚ nestačili vyvážiť negatívny dosah plynúci z nedostatkov dividend, nižších kapitálových príjmov a vyšších výdavkov na systém zdravotnej starostlivosti.
     

Pre rok 2015 je naplánovaný nižší deficit rozpočtu - 2,7 % HDP, čo má byť dosiahnuté aj posilnením súkromnej spotreby a predpokladaným vyšším výberom DPH. Štátu bude nahrávať vyššia daň z príjmov právnických osôb a rozšírenie daňového základu, na druhej strane rast daňových príjmov budú tlmiť investície do podpory výskumu a vývoja a zavedenie nižších zdravotných príspevkov pre slabo platených pracovníkov.
     

Na strane výdavkov prognóza EK predvída pre SR ich zvýšenie v rámci aktívnej politiky na trhu práce a vzdelávania. Vláda SR tiež oznámila "druhý sociálny balík", kde EK už zohľadnila zavedenie minimálneho dôchodku.
     

Na rok 2016 EK predvída "smelý" deficit rozpočtu na úrovni 2,5 % HDP, avšak za predpokladu, že vláda nezmení svoju doterajšiu politiku a že dôjde k zlepšeniu makroekonomického prostredia.
     

Komisia zároveň očakáva pokles verejného dlhu SR na 53,4 % HDP v roku 2015, čo by malo zostať zhruba zachované aj v roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies