Slovenskú ekonomiku drží "nad vodou" čistý vývoz, ktorý naďalej porastie

NETKY.SK • 6 Jún 2012, 10:58 • 2 min
Slovenskú ekonomiku drží "nad vodou" čistý vývoz, ktorý naďalej porastie

Slovenskú ekonomiku drží "nad vodou" čistý vývoz, ktorý naďalej porastie

slovakia

left justify in out

img

V slovenskej ekonomike naďalej dochádza ku spomaleniu dynamiky rastu hrubého domáceho produktu (HDP). Kým pred rokom rástol HDP počas 1. štvrťroku v stálych cenách o 3,4 %, počas prvých troch mesiacov tohto roka to bolo o 3 %. Podľa generálneho riaditeľa sekcie makroekonomických štatistík Štatistického úradu SR (ŠÚ) Františka Bernadiča je to dôsledkom spomalenia rastu vonkajšieho dopytu a poklesu domáceho dopytu.
      "Na otázku, čo nás stále drží 'nad vodou', by sa dalo odpovedať, že je to jednoznačne čistý vývoz," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Bernadič. Zároveň však upozornil, že dynamika jeho rastu sa spomaľuje a podobný vývoj očakáva aj naďalej, pričom otáznou je práve dynamika rastu. V prípade domáceho dopytu je oživenie podľa Bernadiča zatiaľ málo pravdepodobné.
      Hlavným dôvodom ekonomického rastu slovenskej ekonomiky tak bude naďalej čistý export. "Na potvrdenie tohto faktu slúžia ukazovatele ako nové objednávky, ktoré v kontexte priemyslu naznačujú isté indície, že vonkajší dopyt by mohol naďalej rásť," skonštatoval Bernadič. Dynamika rastu bude závisieť od vonkajšieho prostredia, od kľúčových obchodných partnerov krajiny a od celkovej ekonomicko-politickej situácie v Európe.
      Za poklesom domáceho dopytu stojí podľa Bernadiča konečná spotreba domácností. Tá klesla kvôli zníženiu kúpyschopnosti obyvateľstva v dôsledku zníženia reálnej mzdy a nárastu nezamestnanosti. "Pri konečnej spotrebe verejnej správy sme zaznamenali v 1. kvartáli 2012 prekvapujúco istý nárast. Ja osobne sa domnievam, že ide o jav prechodný a tento nárast súvisel s predčasnými parlamentnými voľbami," dodal Bernadič. Ako dodal, k poklesu domáceho dopytu prispel aj pokles v investičnom spotrebiteľskom dopyte.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies