O odvolaní Glváča musí rozhodnúť vládny SMER-SD alebo plénum NRSR

NETKY.SK • 6 November 2019, 10:13 • 2 min
O odvolaní Glváča musí rozhodnúť vládny SMER-SD alebo plénum NRSR

BRATISLAVA - Rozhodnutie o Martinovi Glváčovi musí podľa predsedu Národnej rady SR Andreja Danka prijať strana Smer-SD. Ide o politickú nomináciu, takže odvolať ho môže buď vládna strana, alebo plénum Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Predseda NRSR sa vyjadril, že pokiaľ by Glváč na poste podpredsedu Národnej rady skončil, strana SMER-SD nominuje nového podpredsedu, keďže jej tento post ako vládnej strane prináleží.

 

img

 

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od 21. októbra. Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Marianom K. dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala podľa nemenovaného slovenského denníka prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ.

 

img


Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom K. z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijako nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Marianom K. sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. Marian K. aktuálne čelí obžalobe v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

 

img


Opozícia sa pokúsila odvolať Glváča z funkcie 29. októbra. Parlament však neschválil program mimoriadnej schôdze. Glváč v reakcii na to ešte v ten deň vyhlásil, že sa v krátkom čase rozhodne, či odstúpi sám. Zatiaľ však žiaden krok neoznámil. Glváčov stranícky šéf Robert Fico vo včerajších hodinách vyhlásil, že bude rešpektovať akékoľvek Glváčovo rozhodnutie a kritizoval opozíciu vrátane Matoviča.

 

img

 

Glváč sa má dnes navyše stretnúť s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom. Chce počuť vysvetlenie o výrokoch Ábela Ravasza, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ravasz podľa jeho slov uviedol, že pokiaľ sám neodstúpi z postu podpredsedu NR SR, poslanci Most-Híd mu pomôžu. Glváča zaujíma, či ide o oficiálne stanovisko strany Most, alebo iba o názor Ravasza.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies