Predbežné dáta ukazujú nízku účinnosť vakcíny od CureVacu

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 10:25 • 2 min
Predbežné dáta ukazujú nízku účinnosť vakcíny od CureVacu

BERLÍN - Predbežné dáta z testovania vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti CureVac ukazujú pomerne nízku efektivitu pri ochrane proti ochoreniu COVID-19.

slovakia

left justify in out

Výsledky predstavujú neúspech v snahách CureVacu vytvoriť vakcínu proti koronavírusu a spôsobili aj pokles hodnoty akcií spoločnosti.

 

img

Zatiaľ nevyhodnotili všetky dáta z testov, na ktorých sa zúčastnilo 40-tisíc ľudí v Latinskej Amerike a Európe, doterajšie výsledky podľa CureVacu ukazujú, že vakcína má len 47-percentnú účinnosť proti ochoreniu COVID-19 v prípade akéhokoľvek vážneho priebehu.

 

Prečítajte si: Vakcína od Pfizeru v dôveryhodnosti stále vedie, Sputnik si opäť pohoršil

 

Spoločnosť konštatuje, že tieto výsledky nespĺňajú ich „vopred stanovené štatistické kritériá na úspech“, no neuviedli, aká bola táto hranica.

Svetová zdravotnícka organizácia totiž konštatovala, že za použitie stoja vakcíny s účinnosťou nad 50 %, no mnohé z už schválených látok ju majú omnoho vyššiu.

Štúdiu podľa CureVacu skomplikoval široký záber variantov, ktoré sa vyskytli medzi analyzovanými prípadmi, a finálne výsledky sa podľa nich ešte môžu zmeniť. „I keď sme dúfali vo výraznejšie predbežné výsledky, pripúšťame, že demonštrovať vysokú efektivitu v tomto nesmierne širokom zábere variantov je náročné,“ povedal riaditeľ CureVacu Franz-Werner Haas. Firma podľa neho bude pokračovať v práci na kompletnej analýze a celková účinnosť sa ešte môže zmeniť.

 

img

 

"Stále plánujeme podanie žiadosti o schválenie," uviedo výkonný riaditeľ CureVac Franz-Werner Haas.


Množstvo variantov koronavírusu, s ktorými sa CureVac stretol počas testov, pričom len jeden prípad COVID-19 bolo možné pripísať pôvodnému variantu, podľa Haasa to „podčiarkuje dôležitosť vývoja vakcín ďalšej generácie, keďže sa naďalej objavujú nové varianty vírusu“.

Spoločnosť zároveň informovala, že poslala dáta Európskej liekovej agentúre, ktorá robí takzvanú rolling review vakcíny.

 

Moho by vás zaujímať: Hlavný poradca Bieleho domu pre boj s pandémiou Fauci čelí závažným podozreniam! Mal utajovať informácie o vypuknutí pandémie

Experti, ktorí sa nepodieľali na výskume, označili zverejnené dáta za sklamanie, no zároveň varovali pred ich priamym porovnávaním s vakcínami, ktoré sú už povolené na použitie.

 

„Spoločnosť GSK uzavrela partnerstvo so spoločnosťou CureVac pri vývoji mRNA vakcín druhej generácie na základe predklinických údajov, ktoré naznačujú rýchlejší až desaťnásobný nárast imunogenity oproti prvej generácii,“ uviedol hovorca vo vyhlásení pre Fierce Biotech. „Tieto údaje podporujú náš zámer vyvinúť nízkodávkové monovalentné a multivalentné vakcíny na riešenie vznikajúcich variantov COVID-19,“ poveda na margo toho, že výskum a vývoj naďalej pokračujú.

Deborah Fuller, profesorka mikrobiológie a odborníčka na vakcíny z fakulty medicíny Washingtonskej univerzity, napríklad poznamenala, že CureVac pracoval vo „výrazne odlišnom prostredí“ ako jeho konkurenti, ktorí svoje vakcíny testovali, keď bol ešte stále dominantný pôvodný variant koronavírusu. Klinické testy CureVacu sa podľa nej uskutočnili v desiatich krajinách a „v čím viac krajinách testujete, tým viac variantov musíte otestovať“.

Ďalší odborník, profesor mikrobiológie a imunológie Mark Slifka z Oregon Health and Science University, predpokladá, že problém môže byť aj v technológii mRNA, ktorú CureVac použil, a je mierne odlišná od tej využitej konzorciom BioNTech-Pfizer alebo firmou Moderna. „Môžu to byť varianty, môže to byť typ mRNA alebo to môže byť kombinácia oboch,“ skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies