Slovensko slabo podporuje digitalizáciu firiem, skončilo na chvoste V4

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 12:32 • 2 min
Slovensko slabo podporuje digitalizáciu firiem, skončilo na chvoste V4

BRATISLAVA - Slovensko nevyvíja dostatočné úsilie na to, aby firmy využívali vo svojom podnikaní moderné digitálne nástroje. Ukázal to celosvetový prieskum spoločnosti Euler Hermes, ktorá sa zaoberá poistením pohľadávok. Lepšie podmienky pre digitalizáciu biznisu vytvára Česko, Poľsko aj Maďarsko.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Euler Hermes zostavila index digitalizácie „Enabling Digitalization Index“ (EDI), ktorý meria schopnosť jednotlivých krajín napomáhať digitálnym podnikateľom prosperovať a taktiež tradičným podnikateľom profitovať z využitia digitálnych nástrojov. Skóre jednotlivých krajín podľa indexu EDI je zostavené na základe piatich komponentov, a to rozsah regulácie, úroveň digitálnych vedomostí, prístup k mobilným zariadeniam a internetu, infraštruktúra a veľkosť trhu.

Do indexu EDI bolo zaradených 115 krajín, pričom Slovensko skončilo na 40. mieste a oproti vlaňajšku si o jedno miesto pohoršilo. Podľa zverejnených informácií príčinou tohto výsledku nie je len to, že Slovensko má veľmi malý trh. "Len polovičné hodnotenie získalo aj za pripojiteľnosť k internetu a za úroveň vzdelávania. Za kvalitu vzdelávacieho systému, výskum a vývoj či spoluprácu univerzít a súkromného sektora, dostalo len 45,3 bodu zo 100," uviedla spoločnosť Euler Hermes.

Všetky okolité štáty okrem Ukrajiny pritom dosiahli lepšie hodnotenie. Rakúsko sa umiestnilo na 13. mieste, Česko na 28., Poľsko na 34. a Maďarsko na 39. mieste. Vlani bolo Slovensko o jednu priečku lepšie ako Maďarsko, v tohtoročnom indexe si pozície vymenili.

Najlepšie podmienky pre digitalizáciu firiem podľa indexu EDI vytvárajú Spojené štáty americké, Nemecko a Holandsko. Spoločnosť Euler Hermes odporúča krajinám, ktoré chcú zlepšiť úroveň digitalizácie, zamerať sa na vytvorenie proaktívnych digitálnych regulačných opatrení, na vzdelávanie v oblasti digitalizácie, na rozsah pripojenia k internetu a na zlepšenie digitálnej infraštruktúry. Dôležité je aj to, aby mala každá firma rovnaké možnosti digitalizovať sa a aby sa medzi podnikateľmi v tomto smere nevytvárali priveľké rozdiely.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies