Slovensko si požičalo ďalšiu miliardu

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 18:26 • 2 min
Slovensko si požičalo ďalšiu miliardu

BRATISLAVA - Slovensko si vo štvrtok na medzinárodných finančných trhoch požičalo ďalšiu 1 mld. eur. Za takúto sumu predala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity prostredníctvom syndikátu štátne dlhopisy splatné v novembri 2018.

slovakia

left justify in out

Záujem o novú emisiu bol však takmer trojnásobný, keď celkový dopyt dosiahol 2,81 mld. eur. Štát pritom bondy predával s pevným úrokovým výnosom na úrovni 1,5 % p.a. Pri predaji dosiahla akceptovaná cena 99,522 %.

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity avizovala novú eurobondovú emisiu už v stredu. Vtedy oznámila, že poverila tri domáce banky manažovaním novej emisie 5,5-ročných bondov. Manažérmi emisie boli Československá obchodná banka, Tatra banka a Všeobecná úverová banka.

Naposledy Slovensko predtým ponúkalo investorom na medzinárodných trhoch veľkú benchmarkovú emisiu eurobondov vo februári tohto roka. Vtedy štát predal cenné papiere za 1,75 mld. eur, pričom dopyt dosiahol 2,2 mld. eur. Desaťročný dlhopis s 3-percentným kupónom sa predával s výnosom do splatnosti na úrovni 3,13 % p.a. s ohodnotením 122 bázických bodov nad referenčnou sadzbou, čím sa stal najlacnejším slovenským dlhodobým bondom v histórii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies