Slovensko sa do konca septembra nebude tešiť z typického babieho leta

NETKY.SK • 22 September 2013, 12:33 • 2 min
Slovensko sa do konca septembra nebude tešiť z typického babieho leta

BRATISLAVA - Hydrometeorológovia predpovedajú do 30. septembra premenlivé počasie.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa do konca septembra nemôže tešiť na typické babie leto. Za to sa v meteorologickej terminológii považuje obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň teplého počasia, ktoré sa vyskytuje v Európe obyčajne v septembri alebo októbri.

Noci v tomto období bývajú pomerne chladné, tvoria sa v nich radiačné hmly, ktoré so skracujúcim sa dňom počas jesenného obdobia zotrvávajú dlhšiu časť dňa.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) budú tento mesiac iba náznaky babieho leta, aj to len v niektorých častiach SR.

Južné oblasti by mohli mať tri až päť dní ustálené slnečné a teplé jesenné počasie bez zrážok, s rannými hmlami, chladnými nocami a dennými teplotami nad úroveň dlhodobého normálu. Vo všeobecnosti však, v rámci celého Slovenska, nepôjde o typické babie leto.

Hydrometeorológovia predpovedajú do 30. septembra premenlivé počasie. Má byť prevažne polooblačno až oblačno s možnosťou prehánok alebo občasného dažďa, ktoré budú v určitých dňoch sústredené najmä do severnej polovice Slovenska.

Zrána sa vyskytnú hmly. Noci budú počas celého obdobia na celom území chladné, najnižšia teplota nadránom dosiahne od 12 do 4 stupňov Celzia. Denná teplota bude na severe vystupovať na 11 až 18 stupňov Celzia, na ostatnom území prevažne na 15 až 25 stupňov Celzia. Najteplejšie dni sa očakávajú 25. až 29. septembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies