Židovské cintoríny v Európe vrátane Slovenska budú mapovať drony

NETKY.SK • 27 Február 2019, 21:22 • 2 min
Židovské cintoríny v Európe vrátane Slovenska budú mapovať drony

BERLÍN - Nezisková organizácia Európska iniciatíva za záchranu židovských cintorínov (European Jewish Cemeteries Initiative — ESJF) v utorok oznámila, že na zmapovanie a lepšiu ochranu starých židovských cintorínov v Európe začne používať drony. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

ESJF uviedla, že drony zmapujú 1500 ohrozených cintorínov na Slovensku, v Grécku, Moldavsku, Litve a na Ukrajine.

 

Európska únia tento projekt podporí sumou 800.000 eur. Ide aj o reakciu na rastúce prejavy antisemitizmu v niektorých krajinách. Vo februári napríklad vandali posprejovali 80 náhrobných kameňov na židovskom cintoríne vo Francúzsku a náhrobný kameň poškodili aj na cintoríne v severozápadnom Anglicku.

 

 

"Je veľmi dôležité, aby sa nová generácia Európanov dozvedela o existencii židov, a tým bojovala proti narastajúcemu antisemitizmu a popieraniu holokaustu," povedal riaditeľ ESJF Philip Carmel.

 

Podľa údajov ESJF sa v 46 európskych krajinách nachádza okolo 10.000 židovských pohrebných miest. Pri ochrane cintorínov v uvedených piatich krajinách majú tiež pomáhať dobrovoľníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona