5 nenápadných dôkazov, že vaša imunita nefunguje dostatočne

NETKY.SK • 15 Apríl 2020, 15:17 • 2 min
5 nenápadných dôkazov, že vaša imunita nefunguje dostatočne

Ohrození novým koronavírusom sú nielen seniori, ale aj ľudia s vážnymi zdravotnými komplikáciami a celkovo oslabenou imunitou. Ako zistiť, či aj vaša obranyschopnosť nie je najsilnejšia?

slovakia

left justify in out

Dlhodobé oslabovanie obranyschopnosti nevhodným jedálničkom, absenciou pohybu a neustálym stresováním sa môže v čase pandémie nepríjemne vypomstiť. Dôležité je vedieť, že je s vami niečo v neporiadku. Aké sú príznaky, že vaša imunita nefunguje dostatočne?

 

 

1. Neustále pokašliavanie

Skontrolovať stav obranyschopnosti zvládnete aj bez lekárskej dokumentácie. Stačí si spomenúť, kedy ste boli naposledy chorí. Ak sa vám choroby vyhýbajú, svedčí to nielen o šťastí, ale aj schopnosti vášho organizmu odolávať baktériám i vírusom.

 

Ale ste v zime patrili k nakazeným chrípkou a jarné zmeny počasia vaše telo spravidla oslabia ďalšou virózou, vašej imunite to moc dobrú reputáciu nerobí.

 

Máte neustály pocit, že na vás niečo lezie? Hľadajte príčinu a posilňujte telo i dušu. A to nielen za pomoci liekov, ale predovšetkým zmenou životného štýlu. Z hľadiska stravovania je pre imunitný systém veľmi dôležitý vitamín C. Pôsobí ako antioxidant a pre naše telo je nevyhnutný. V prírode je jeho obsah vysoký napríklad v šípkach, rakytníku alebo v paprike. 

 

2. Afty, opary a ekzémy

Slabnúca imunita na seba upozorňuje mnohými spôsobmi. A často máte problém pekne na očiach, napríklad v podobe áft, popraskaných kútikoch úst alebo opare. Ak trpíte na ne často, chce to pre seba robiť oveľa viac. Tvárou to ale nekončí.

 

S narušenou imunitou môžu súvisieť aj rôzne ekzémy, často sa vracajúce kvasinkové infekcie alebo plesňové ochorenia chodidiel. Nestačí ich len preliečiť, ale tiež zistiť, prečo nimi tak často trpíte.

 

3. Zlý spánok

Problémy zaspať alebo časté nočné prebúdzanie vás môžu upozorniť, že vaše telo nefunguje, ako má. "Základným stavebným prvkom imunity sú bunky nazvané makrofágy, ktoré pohlcujú cudzorodé objekty a rozpoznávajú a ničia poškodené bunky. Ich počet však kolíše v závislosti na stave organizmu. Dôležitú úlohu hrá aj to, či ste vyčerpaní, oslabení inou chorobou alebo či máte práve nedostatok spánku. Dlhodobá, navyše neopodstatnená únava je teda rovnako alarmujúca ako poruchy spánku. Stavte preto na správne návyky pred spaním, pravidelnosť i psychickú relaxáciu.


4. Modriny a nehojace sa rany

Oslabené telo pomalšie reaguje aj pri hojivých procesoch. Ak sa vám modriny, odreniny či porezania hoja nečakane dlhú dobu, môže to byť signál, že organizmus nemá dostatok stavebného materiálu, napríklad krvných doštičiek alebo kolagénu. Hubiť ich môžu aj rôzne jedy a chemické látky, ktoré ničia potrebné antioxidanty, vitamíny a minerály. Nezabúdajte, že jedom je aj fajčenie, konzumácia alkoholu, nadmerné užívanie liekov aj pobyt v prašnom a znečistenom prostredí. Platia síce obmedzenia pohybu, napriek tomu chodievajte pravidelne von a často otvárajte okná.

 

5. Črevné ťažkosti

Bolesť brucha, spomalené trávenie, častá zápcha alebo náhla hnačka môže mať celý rad príčin. Vinníkom ale môže byť aj rozhodená obranyschopnosť. Nie nadarmo sa hovorí, že imunita sídli v črevách: a tie vám dajú rýchlo najavo, že sa o ne nestaráte dobre. Vďaka peristaltike a podpore metabolizmu sa z tela odvádzajú toxíny. Recept, ako tieto funkcie podporiť, je jednoduchý: dbajte na dostatok pohybu. Sedavý spôsob života totiž prirodzený detoxikačný proces tela brzdí. A čím viac odpadu v organizme, tým menej je schopné brániť sa negatívnym vonkajším vplyvom. A nezabúdajte na probiotiká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies