Poslanci zdôrazňujú, že množiace sa extrémistické útoky treba potláčať už v zárodku

NETKY.SK • 20 Január 2021, 7:47 • 2 min
Poslanci zdôrazňujú, že množiace sa extrémistické útoky treba potláčať už v zárodku

Množiace sa extrémistické útoky, a to či už fyzické alebo verbálne, je dôležité potláčať už v zárodku. Slovenská informačná služba vo svojich správach opakovane na základe monitorovania extrémistickej scény upozorňuje na to, že extrémisti sa snažia legitimizovať svoje postavenie, uchopiť moc a z dlhodobého hľadiska hrozí nárast ich vplyvu.

slovakia

left justify in out

Koaliční poslanci Národnej rady, v počte 26, podpísali stanovisko v ktorom je uvedené že demokracia sa musí voči extrémizmu brániť aktívne. Množiace sa extrémistické útoky, a to či už fyzické alebo verbálne, je dôležité potláčať už v zárodku. Je to reakciou k medializovaným informáciám o možnom zrušení Oddelenia extrémistickej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry, o ktorom ako prvý informoval denník Sme. Viacerí koaliční poslanci považujú oslabovanie boja proti extrémizmu za zlú správu pre Slovensko. Všetky informácie zverejnil Ondrej Dostál na sociálnej sieti.

 

img


Poslanci podotkli, že Slovenská informačná služba vo svojich správach opakovane na základe monitorovania extrémistickej scény upozorňuje na to, že extrémisti sa snažia legitimizovať svoje postavenie, uchopiť moc a z dlhodobého hľadiska hrozí nárast ich vplyvu.

 

img

 

Koncepcia boja proti radikalizácii a extrémizmu do roku 2024 prešla medzirezortným pripomienkovým konaním. Vláda ju nasledovne bude schvalovť. Uvádza sa v nej, že „brániaca sa demokracia je taká demokracia, ktorá vystupuje aktívne pomocou právnych, mocenských a diskurzívnych nástrojov proti svojím ideovým nepriateľom vo vnútri systému, a to ešte predtým, než títo nepriatelia iniciujú naplnenie hlavných hrozieb, ktoré z ich existencie vyplývajú, predovšetkým závažného narušenia stability ústavného zriadenia či jeho zničenia“. Nepriateľom demokracie nemusí byť podľa signatárov stanoviska  len politický subjekt, ale akákoľvek skupina či hnutie, ktoré sa snažia poškodiť, rozvrátiť alebo odstrániť demokratické štruktúry a ktorých agenda je v rozpore s demokratickými základmi usporiadania spoločnosti.


Naozaj je nutná aktívna obrana demokracie voči radikalizácii a extrémizmu v spoločnosti. Jedným z dôležitých prvkov obrany je aj práca Oddelenia extrémistickej kriminality, ktoré sa za osvedčilo. Veria, že ani počas nového vedenia generálnej prokuratúry toto úsilia nezoslabne. „Vyjadrujeme týmto nádej, že ak by sa návrh na zrušenie tohto oddelenia, alebo iné návrhy, ktoré by boj proti extrémizmu oslabovali, predsa len objavili, vláda SR využije svoju zákonnú právomoc a takéto zmeny neodsúhlasí,“ dodali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona