Slovensko posilní spoluprácu s Tureckom v obrannom priemysle aj cestovnom ruchu

NETKY.SK • 18 Máj 2024, 17:41 • 2 min
Slovensko posilní spoluprácu s Tureckom v obrannom priemysle aj cestovnom ruchu

BRATISLAVA – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal v stredu 15. mája 2024 mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Tureckej republiky na Slovensku Erkana Özorala. Turecko je strategickým partnerom SR a stretnutie potvrdilo pokračovanie a záujem o rozvoj spolupráce v oblasti obranného priemyslu a súčasne v cestovnom ruchu.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník M. Eštok informoval, že Slovensko i Turecko chcú nadviazať na konzultácie štátnych tajomníkov rezortov diplomacií v apríli 2022 v Bratislave s cieľom zintenzívniť vzájomné vzťahy a stretnutia na vysokej úrovni. V tomto smere M. Eštok víta prípravy konzultácií parlamentov na úrovni zahraničných výborov, ktoré by sa mali uskutočniť na jeseň tohto roka. „Veľmi ma teší, že sa vo vzájomnom politickom dialógu a v ekonomickej spolupráci obnovuje pozitívna dynamika, čoho dôkazom je vytvorenie Spoločného slovensko-tureckého ekonomického a obchodného výboru, tzv. JETCO, vo februári 2024 v gescii rezortov hospodárstva oboch krajín,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie.

Slovenská republika podporuje európske smerovanie Tureckej republiky, pričom veľvyslanec E. Özoral na stretnutí opätovne potvrdil záujem Turecka o členstvo v Európskej únii. Partneri diskutovali tiež o súčasných geopolitických témach, hovorili o aktuálnom vývoji situácie na Ukrajine, ako aj v pásme Gazy. Štátny tajomník M. Eštok zdôraznil, že je dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo pracovalo na mierových riešeniach rešpektujúcich medzinárodné právo.

Obe strany sa zhodli na zámere posilnenia slovensko-tureckých obchodných vzťahov. Veľvyslanec E. Özoral vyjadril pripravenosť podporiť ekonomickú spoluprácu, a to predovšetkým v oblasti obranného priemyslu, kde je Turecká republika pre Slovensko strategickým partnerom. „Vzájomný obchod prudko rastie a ide o dlhodobý trend. Objem dovozov a vývozov sa za posledné tri dekády zvýšil viac ako 30-násobne a vlani hodnota prvýkrát prekročila hranicu dvoch miliárd eur,“ uviedol štátny tajomník M. Eštok a rovnako vyzdvihol spoluprácu v oblasti rozvoja turizmu: „Turecko je jednou z popredných dovolenkových destinácií slovenských turistov, preto je pozitívnou správou, že práve v týchto dňoch sa podarilo pretaviť úspešnú dohodu do praxe a turecká letecká spoločnosť začala prevádzkovať pravidelné letecké spojenie medzi Bratislavou a Istanbulom i Antalyou.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies