AKTUALIZÁCIA: Pri páde lietadla v Istanbule sa zranilo vyše 120 ľudí

NETKY.SK • 5 Február 2020, 20:55 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Pri páde lietadla v Istanbule sa zranilo vyše 120 ľudí

ANKARA - Na istanbulskom Medzinárodnom letisku Sabihy Gökcenovej zišlo v dnešných hodinách z pristávacej dráhy lietadlo, ktorého trup sa zlomil na tri časti. Spočiatku sa uvádzalo, že na mieste je 52 zranených osôb.

slovakia

left justify in out

Zranení

Zranenia však podľa najnovších informácii utrpelo 120 ľudí vrátane dvoch pilotov, ktorí sú podľa tureckých médií vo vážnom stave. Turecké ministerstvo dopravy uvádza, že v lietadle bolo 177 osôb vrátane šiestich členov posádky.

 

img

 

Zrušenie ostatných letov

Stroj nízkonákladovej spoločnosti Pegasus Airlines priletel z mesta Izmir. Pasažierov po havárii evakuovali z lietadla, ktoré začalo horieť, hasičom sa zakrátko podarilo dostať oheň pod kontrolu. Všetky ostatné plánované lety následne presmerovali na hlavné istanbulské letisko.

 

 

Príčina havárie
Príčinou havárie bolo podľa doteraz zverejnených informácií zrejme nepriaznivé počasie. V Istanbule v čase pristátia lietadla silno pršalo a bol veľmi silný vietor. Televízii NTV sa podarilo získať zvukovú nahrávku komunikácie medzi pilotmi a riadiacou vežou tesne pred pristátím. Pracovníci letovej kontroly na nej varujú pilotov, aby si dali pozor, pretože posádky predchádzajúcich letov hlásili veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky.

 

img

 

Slováci sa na palube nenachádzali 

"Z informácií, ktoré máme k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť občania Slovenskej republiky. Sme však v kontakte s tureckým úradmi," uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga.

 

AKTAULIZÁCIA

 

Straty na životoch

"O život prišli traja ľudia a 179 utrpelo zranenia," informoval vo štvrtok minister zdravotníctva Fahrettin Koca. 

 

img

 

Zosun do priekopy

Medzi zranenými sú aj obaja piloti, podľa tureckých médií sú vo vážnom stave. Väčšinu cestujúcich tvorili občania Turecka, na palube však boli aj asi dve desiatky cudzincov. Príčinou nehody bolo zrejme počasie. "Lietadlo sa neudržalo na pristávacej ploche a šmýkalo sa nejakých 50 až 60 metrov, než sa zosunulo do priekopy z výšky asi 30 metrov," uviedol istanbulský guvernér Ali Yerlikaya.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies