Moskva v súvislosti s prípadom Navaľného uvalila na EÚ zrkadlové sankcie

NETKY.SK • 13 November 2020, 14:22 • 2 min
Moskva v súvislosti s prípadom Navaľného uvalila na EÚ zrkadlové sankcie

MOSKVA, 12. november – RIA Novosti. Rusko uvalilo odvetné sankcie proti Európskej únii za incident s Alexejom Navaľným, uviedol minister zahraničia Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

Opatrenia sa podľa neho dotknú vedúcich zamestnancov z úradov Nemecka a Francúzska.

 

„Pretože sankcie EÚ v súvislosti s Navaľnym sa priamo dotýkajú vysokých úradníkov ruskej prezidentskej administratívy, naše odvetné sankcie sa odzrkadlia. Boli už prijaté, čoskoro o tom budeme informovať našich nemeckých a francúzskych kolegov,“ uviedol minister počas online tlačovej konferencie.

 

Lavrov tiež poznamenal, že správanie Berlína v situácii s Navaľným je neprijateľné a je v rozpore s medzinárodnými záväzkami. „Vidíme, ako sa Nemecko ujalo úlohy vodcu novej eskalácie vo vzťahoch s Ruskou federáciou. To nás znepokojuje, a to aj z hľadiska globálnej úlohy, ktorú Nemecko hrá v Európe," zdôraznil vedúci oddelenia.

 

Okrem toho, podľa Lavrova existujú dôvody domnievať sa, že jedovaté látky sa dostali do tela zakladateľa Protikorupčnej nadácie (FBK) už v Nemecku alebo počas jeho prepravy z Ruska.

 

„Všetky fakty sú známe. Navaľnyj bol okamžite prevezený na kliniku Charite. A na tejto klinike Charite, ako aj na klinike v Omsku sa v jeho tele nenašli žiadne bojové chemické látky. A našli tieto chemické bojové látky už na klinike Bundeswehru,"  prezradil minister.

 

 

Incident s Alexejom Navaľným

 

Ráno 20. augusta lietadlo, ktorým Navaľnyj letel z Tomska do Moskvy, súrne pristálo v Omsku. Počas letu mu prišlo zle a po pristáti bol okamžite hospitalizovaný v omskej nemocnici číslo jeden. Ruskí lekári neobjavili žiadne jedy v krvi, ani v moči pacienta, zistili však metabolickú poruchu, ktorá spôsobila prudký pokles hladiny cukru v krvi.

 

O dva dni neskôr lekári povolili prevoz Navaľného do Nemecka na ošetrenie, pretože na tom trvali jeho príbuzní. Od tej doby je Alexej Navaľny na berlínskej klinike Charite. Nemecké úrady čoskoro oznámili, že ruský občan bol otrávený látkou zo skupiny Novichok. Moskva požiadala o podrobnejšie informácie o výsledkoch testov, ale odpoveď doteraz nedostala.

 

Rusko podľa prezidentského dekrétu z roku 1992 zastavilo vývoj v oblasti chemických zbraní a v roku 2017 zničilo celú zásobu týchto látok, čo potvrdila Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

 

V októbri OPCW uviedla, že látky objavené v Navaľného tele sa nenachádzajú na zoznamoch zakázaných preparátov, ale svojimi vlastnosťami majú podobné vlastnosti ako Novičok. Napriek tomu o niekoľko dní Európska únia uvalila sankcie na šesť ruských občanov a vedecký ústav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies