Slovensko pôjde na samit NATO ako spoľahlivý spojenec, ktorý si plní svoje záväzky

NETKY.SK • 8 Február 2024, 09:18 • 2 min
Slovensko pôjde na samit NATO ako spoľahlivý spojenec, ktorý si plní svoje záväzky

BRUSEL - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval 7. februára 2024 v Bruseli s národnými bezpečnostnými poradcami členských štátov Atlantickej aliancie (NATO). Hlavnou témou stretnutia boli prípravy júlového samitu Aliancie vo Washingtone.

slovakia

left justify in out

„Slovensko pôjde na samit ako spoľahlivý spojenec, ktorý si plní svoje záväzky. Aj v tomto roku investujeme do 2 % HDP do našej obrany a budeme ďalej modernizovať Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Osobitne chceme dbať na hľadanie príležitostí pre náš domáci obranný priemysel,“ priblížil na zasadnutí v Bruseli Marek Eštok a doplnil, že Slovenská republika bude podporovať Ukrajinu v súlade s aktuálnym Programovým vyhlásením vlády SR. „Prostredníctvom NATO prispejeme finančne na ďalšiu praktickú nesmrtiacu pomoc pre nášho suseda, napríklad na odmínovacie systémy. A budeme tiež sledovať, ako Ukrajina pokračuje v zavádzaní demokratických reforiem, kľúčových pre jej európsku budúcnosť,“ uviedol štátny tajomník. Témami pripravovaného samitu budú okrem ďalšej podpory Ukrajiny súčasne investície do obrany, posilňovanie obranného priemyslu či výzvy spojené s nárastom významu Číny v medzinárodnej politike.

Prioritou Slovenskej republiky je posilnenie bezpečnosti obrany, a to nielen Slovenska, ale i celého východného krídla NATO. „Očakávame, že Aliancia jasne demonštruje, že je jednotná a ešte lepšie pripravená brániť každý centimeter spojeneckého územia vrátane toho slovenského, ako aj všetkých našich občanov. Osobitnou prioritou bude pre nás posilnenie protivzdušnej obrany v našom regióne,“ uzavrel Marek Eštok.

Slovensko na júlovom samite oslávi taktiež 20. výročie od svojho vstupu do NATO a spojenci si pripomenú 75. výročie od vzniku Aliancie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies