Slovensko podniklo na Havaji sériu testov ohľadom budovania základne na Mesiaci

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 10:54 • 2 min
Slovensko podniklo na Havaji sériu testov ohľadom budovania základne na Mesiaci

BRATISLAVA - Pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA) sa vo februári tohto roku uskutočnila na havajskej sopke Mauna Loa simulovaná misia na Mesiac. Veliteľkou bola astrobiologička a predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Michaela Musilová.

slovakia

left justify in out

Počas misie výskumníci realizovali aj experiment slovenských stredoškolákov, ktorí vyhrali súťaž Misia Mars. Výsledky tejto misie budú slúžiť na prípravu budovania skutočnej základne na Mesiaci.

 

"Počas simulovanej misie bola posádka uzatvorená v dóme s priemerom len 11 metrov a von do terénu mohla ísť len v skafandri. Jedla astronautskú stravu a mohla si dovoliť len osem minút sprchy za týždeň," opísala podmienky misie Musilová.

 

img

 

Experimenty boli zamerané najmä na geologické mapovanie lávových tokov a tunelov v okolí stanice. Na Marse by sa práve v týchto lokalitách mohol skrývať život. Na Mesiaci by sa v nich zase mohli vybudovať základne pre ľudí. Na mapovanie boli použité drony a špeciálne kamery s 3D technikou. Musilová sa tiež venovala zlepšovaniu skafandrov a technológií, ktoré boli používané pri expedíciách do terénu.

 

img

 

Výsledky simulovaných misií na Havaji budú slúžiť na prípravu budovania základne na Mesiaci pod záštitou International Moonbase Alliance (IMA). IMA je medzinárodná organizácia, ktorej súčasťou sú vesmírne agentúry, firmy a univerzity z celého sveta. Vedenie IMA plánuje začať budovať základňu na Mesiaci v nasledujúcom desaťročí. Prototyp takejto mesačnej stanice sa však plánuje budovať na Havaji v nasledujúcich dvoch rokoch. Základňa na Mesiaci sa má volať Mahina Lani, čo po havajsky znamená Raj na Mesiaci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies