Formulár pre nahlasovanie údajov do Centrálneho elektronického systému platobných informácií je zverejnený

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 21:30 • 2 min
Formulár pre nahlasovanie údajov do Centrálneho elektronického systému platobných informácií je zverejnený

Elektronický formulár pre nahlasovanie údajov do Centrálneho elektronického systému platobných informácií (CESOP) je už zverejnený v katalógu formulárov na portáli finančnej správy (PFS). Poskytovatelia platobných služieb majú do konca apríla povinnosť zaslať finančnej správe (FS) informácie o príjemcoch cezhraničných platieb, ktorí prijímajú štvrťročne viac ako 25 cezhraničných platieb.

slovakia

left justify in out

Poskytovatelia platobných služieb majú povinnosť uchovávať relevantné údaje a po prekročení prahovej hodnoty (25 cezhraničných platieb a viac u jedného príjemcu za kalendárny štvrťrok), predložiť požadované údaje prostredníctvom vzorového elektronického formulára (jednotného pre celú EÚ) FS najneskôr do konca mesiaca nasledujúceho po kalendárnom štvrťroku, ku ktorému sa informácie vzťahujú. Prvým reportovacím obdobím je prvý štvrťrok tohto roka, za ktorý je potrebné poskytnúť údaje, a to do 30. apríla 2024. Elektronický formulár je už zverejnený na PFS v katalógu formulárov.

Zhromaždené údaje FS pošle do európskej databázy CESOP (Central Electronic System of Payment information). V Centrálnom elektronickom systéme platobných informácií sa dáta budú uchovávať, agregovať a porovnávať s inými európskymi databázami. Členské štáty EÚ tak majú ďalší nástroj na odhaľovanie možných podvodov s DPH v elektronickom obchode, ktorých sa dopúšťajú predajcovia so sídlom v inom členskom štáte alebo mimo únie. EK prijala túto legislatívu v roku 2020, odkedy sa členské krajiny pripravovali na jej implementáciu.

Dostupné dokumenty, potrebnú legislatívu či často kladené otázky nájdete v priečinku CESOP na portáli FS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Finančná správa
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies