Aplikácia TikTok potláčala obsah od škaredých, chudobných a postihnutých užívateľov

NETKY.SK • 20 Marec 2020, 15:45 • 2 min
Aplikácia TikTok potláčala obsah od škaredých, chudobných a postihnutých užívateľov

TikTok je aplikácia pochádzajúca z Číny, ktorá svojim užívateľom umožňuje sledovať, vytvárať a zdieľať videá. Užívatelia často vytvárajú videá, v ktorých používajú rôzne hudobné hity priamo z ich telefónu. Aplikácia je obľúbená medzi deťmi a mladými ľuďmi, najmä vďaka jednoduchému používaniu a zaujímavým funkciám.

slovakia

left justify in out

Kontroverzné postupy

Podľa najnovších zistení vedenie aplikácie vydalo kontroverzný rozkaz. Moderátori aplikácie mali filtrovať obsah vytvorený užívateľmi, ktorí boli na pohľad "škaredý, chudobný alebo telesne postihnutý". Chceli tak zlepšiť imidž aplikácie, ktorá má v súčasnosti viac ako 500 miliónov používateľov.

 

img

 

Moderátori sa sústredili na úvodnú stránku 

Dokument vydaný portálom Intercept informoval o postupoch, ktoré moderátori robili s cieľom filtrovať obsah. Sústredili sa najmä na hlavnú plochu aplikácie, ktorá ukazuje užívateľovi odporúčaný obsah. Práve cez túto úvodnú stránku sa užívateľ môže prekliknúť na profily iných užívateľov a sledovať obsah, ktorý tvoria.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa TikTok (@tiktok),

 

Aké boli stanovené kritériá?

Moderátori TikToku mali filtrovať obsah od ľudí, ktorí majú "abnormálne telo, sú akýmkoľvek spôsobom telesne postihnutí, tuční, príliš chudí alebo majú škaredú tvár." V dokumente bolo tiež uvedené, že "ak výzor používateľa nie je príjemný na pohľad, video bude menej atraktívne a neoplatí sa ho odporúčať novým užívateľom." Kritériá boli stanovené aj na prostredie, v ktorých sa videá natáčali.

 

Postoj vedenia TikToku

Hovorca aplikácie sa k afére vyjadril. Podľa jeho slov bolo cieľom firmy predchádzať online šikane. Verejnosť však poznamenala, že nie užívatelia, ale práve aplikácia týmto spôsobom šikanuje znevýhodnené skupiny.  

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona