Slovensko odmieta ruské vakcíny

NETKY.SK • 12 August 2020, 18:30 • 2 min
Slovensko odmieta ruské vakcíny

Ruským vedcom sa už podarilo vytvoriť vakcínu proti COVID-19. Napriek tomu, že Moskva už dostáva množstvo objednávok z viacerých krajín, Slovensko k ním nepatrí.

slovakia

left justify in out

Ruská vakcína proti COVID-19 zatiaľ nespĺňa niekoľko kritérií. To je tvrdenie prezidenta Slovenskej spoločnosti infektológov a pracovníka Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach Pavla Jarčušku.

 

V utorok (11. 8.) bola registrovaná ruská vakcína s názvom Sputnik V. "Vakcína až takým prekvapením nebola. Je to štandardná adenovírusová vakcína, do značnej miery podobná tej vakcíne, ktorú vyvíja konzorcium okolo Oxfordskej univerzity a firmy AstraZeneca. Je to ale menej štandardný postup,“ povedal s tým, že Slovensko nemôže len tak žiadať akúkoľvek vakcínu.

 

img

 

Európska únia vyžaduje registráciu. „K tomu, aby sme my žiadali vakcínu, alebo sa o ňu uchádzali, musí mať vakcína buď podmienečnú autorizáciu alebo registráciu v Európskej liekovej agentúre alebo plnú registráciu. Alebo musí byť ukončená tretia fáza klinického skúšania a musí byť dovezená na mimoriadny dovoz," spresnil Jarčuška s tým, že táto ruská vakcína nespĺňa ani jedno z týchto troch kritérií.


Vedec zdôraznil, že môže ísť o rovnako dobrú vakcínu, ako sú od západoeurópskych výrobcov. Podľa infektológa má však zatiaľ ukončenú len druhú fázu klinického skúšania. Vysvetlil, že do 1. januára 2021 má slúžiť len pre strategické úlohy Ruska a tých, ktorí ju od krajiny pýtajú, nateraz má najväčší záujem Malajzia. Očkovaní majú byť podľa Jarčušku lekári, vojaci, policajti a vybrané skupiny geriatrických pacientov. „V podstate to nahradí tretiu fázu klinického skúšania, ktorá sa štandardne robí pre potreby Európskej liekovej agentúry alebo Americkej liekovej agentúry," doplnil.

 

img

 

Slovensko je v súčasnosti v štádiu rokovania spoločne s Európskou komisiou. "Všetci zásadní výrobcovia nám predstavili údaje o vakcínach, ktoré hovoria o tom, ako sa realizujú klinické štúdie, ako sa bude vakcína vyrábať, distribuovať," dodal Jarčuška s tým, že Slovensko zatiaľ pozorne počúva, aby sa následne vedelo v pravý čas dobre rozhodnúť.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) reagovala na ruskú vakcínu zdržanlivo. Uviedla, že zatiaľ len diskutuje s ruskými orgánmi o možnom predbežnom schválení novej očkovacej látky, ktorej klinické testovanie nie je ešte ukončené. Ruskí predstavitelia pochybnosti odmietli a označili ich za koordinované a dôkladne pripravené mediálne útoky zamerané na diskreditáciu Ruska. Vývoj a testovanie nových vakcín trvá zvyčajne niekoľko rokov. Krajiny po celom svete sa však pokúšajú o vyvinutie očkovacích látok proti COVID-19 v zrýchlenom režime. Spojené štáty a EÚ chcú mať vlastné vakcíny do konca tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona