Dnes začína celoplošné testovanie, k dispozícii je viac ako 5 000 odberných miest

NETKY.SK • 31 Október 2020, 09:19 • 2 min
Dnes začína celoplošné testovanie, k dispozícii je viac ako 5 000 odberných miest

BRATISLAVA - Na Slovensku sa dnes o 7:00 začalo celoplošné testovanie obyvateľov na koronavírus. Posledný ster je naplánovaný na 21:30. O 22:00 sa odberné miesto zavrie, aby sa mohlo vydenzifikovať a pripraviť na ďalší deň. Testovanie sa bude konať aj v nedeľu 1. novembra v rovnakom čase, teda od 7:00 do 22:00.

slovakia

left justify in out

Prečo sa testuje?

Cieľom celoplošného testovania je nájsť infekčných ľudí nakazených koronavírusom, izolovať ich v domácej karanténe a spomaliť tak šírenie vírusu, znížiť tlak na nemocnice, lekárov a zdravotníkov. Celkovo by malo byť na testovanie vytvorených 4 901 odberných tímov a viac ako päťtisíc odberných miest.

 

 

Výnimky
Na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 sa nemusia!!! zúčastniť deti do desať rokov, autisti, onkologickí pacienti a iné skupiny, ktoré definuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

 

Súvisiaci článok: Zákaz vychádzania bude platiť do 8. novembra! Vláda SR informovala aj o výnimkách

 

Zároveň sa na testovaní nemusia zúčastniť ľudia, ktorí boli v posledných 90 dňoch pozitívne testovaní na COVID-19 alebo takí, ktorí vedia lekárskou správou potvrdiť, že ich zdravotný stav im neumožňuje zúčastniť sa na testovaní.

 

Dôchodcovia 
"Ľudia nad 65 rokov sa nemusia zúčastniť testovaní len za predpokladu, že budú v domácej karanténe a ich blízki im zabezpečia veci, ktoré potrebujú, aby nemuseli chodiť do spoločnosti a podstupovať ohrozenie voči svojej osobe," ozrejmil počas týždňa minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

 

img

 

Ak staršie osoby nebudú dodržiavať domácu karanténu, tak aj oni musia prejsť celoštátnym testovaním. Na testovaní sa môžu zúčastniť aj cudzinci na území Slovenska či predstavitelia veľvyslanectiev.

 

Odmeny za obidva testovacie dni 
Zdravotnícki dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnia počas oboch dní na plošnom testovaní, dostanú podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) od štátu príplatok 500 eur. Príplatok sa podľa premiéra bude týkať aj zdravotníkov, ktorí sú už na testovanie prihlásení. Vyplatený by podľa neho mal byť k najbližšej výplate, teda v decembri za november.

 

img


Po víkendovom testovaní bude naďalej platiť zákaz vychádzania, a to od pondelka 2. novembra do nedele 8. novembra, v čase od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa.

 

Pozitívni, negatívni a tí čo sa nezúčastnia 

Ľudia, ktorí sa zúčastnia na celoplošnom testovaní a budú mať potvrdenie o negatívnom výsledku, budú môcť od pondelka 2. novembra podľa Matoviča žiť relatívne slobodne. Negatívni ľudia s certifikátom si budú môcť ísť nakúpiť napríklad do obuvi. V prípade pozitívneho výsledku odchádzajú ľudia do desaťdňovej karantény.

 

img

 

Ľudia, ktorí sa na testovaní nezúčastnia, môžu z domu vychádzať napríklad na nákup potravín, drogérie, ísť k lekárovi či postarať sa o blízku osobu. Bez negatívneho testu však nemôžu ísť do práce, do banky či na poštu. Zoznam výnimiek zverejnila vláda SR v uznesení, ktoré schválila na svojom rokovaní 28. októbra (viď vyššie).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies