Úrad jadrového dozoru vydal povolenie na spustenie tretieho mochovského jadrového bloku

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 16:05 • 2 min
Úrad jadrového dozoru vydal povolenie na spustenie tretieho mochovského jadrového bloku

Tretí mochovský jadrový blok je bližšie k spusteniu. Úrad jadrového dozoru dnes vydal povolenie na uvádzanie tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce do prevádzky.

slovakia

left justify in out

„Tretí blok je dnes plne technicky pripravený a k zavezeniu paliva do reaktora pristúpime bezodkladne po nadobudnutí právoplatnosti povolení," skonštatoval generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.

 

img


Vydaniu povolenia predchádzalo množstvo technických kontrol, skúšok a testov všetkých systémov a zariadení. Tie podľa úradu preukázali pripravenosť na fázu fyzikálneho a energetického spúšťania. Súčasťou preverovania pripravenosti tretieho bloku na prevádzku boli aj dve medzinárodné previerky, a to Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, misa Pre-OSART a Svetovej asociácie prevádzkovateľov jadrových elektrární, misia WANO. Na nich sa zúčastnilo niekoľko desiatok medzinárodných expertov. „Misie nenašli žiadne prekážky, ktoré by bránili uvedeniu tretieho bloku do prevádzky a následnej bezpečnej a spoľahlivej prevádzke v nasledujúcich rokoch,“ informoval slovenský dominantný výrobca elektriny.

Presný termín zavezenia paliva do reaktora závisí od nadobudnutia právoplatnosti povolení

Jadrové palivo do reaktora je už pripravené v sklade čerstvého paliva. „Našou najvyššou prioritou pri uvádzaní bloku do prevádzky je bezpečnosť a takto budeme pristupovať aj k nasledujúcej fáze fyzikálneho a energetického spúšťania. Máme desiatky rokov skúseností s prevádzkou jadrových blokov a veľmi schopný tím slovenských odborníkov, ktorí budú mať celý tento proces pod plnou kontrolou," povedal Strýček.

 

img

 

Výkon
Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny. Po nábehu výroby sa stane Slovensko sebestačným v zásobovaní krajiny elektrickou energiou, a to prvýkrát od roku 2007, odkedy sme museli po odstavení dvoch jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach elektrinu dovážať zo zahraničia.

 

Projekt dostavby
Dostavby Mochoviec sa zúčastnilo približne 450 dodávateľských subjektov. V čase vrcholu výstavby v Mochovciach na stavenisku pracovalo takmer 7 000 pracovníkov, ktorí spolu odpracovali doteraz viac ako 103 miliónov človekohodín.

 

img

 

Koľko ušetríme?
Ročná produkcia tretieho bloku ušetrí 2,6 milióna ton emisií CO2, teda zhruba toľko, ako keby zo slovenských ciest zmizlo viac ako milión osobných a nákladných áut. Slovenské elektrárne, najmä vďaka jadrovým elektrárňam, dodali do siete v uplynulom roku až 95 % energie bez emisií CO2, čo je historicky najvyšší podiel.

 

Prečítajte si: Lídri siedmich krajín, vrátane Slovenska, adresovali list zástupcom únie, v ktorom vyjadrili podporu jadrovej energii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies