Slovensko môže poslať Ukrajine tanky, má to však podmienku

NETKY.SK • 6 Máj 2022, 15:35 • 2 min
Slovensko môže poslať Ukrajine tanky, má to však podmienku

SLIAČ - Na piatkovej tlačovej konferencii pri príležitosti návštevy ministerky obrany Spolkovej republiky Nemecko (SRN) Christine Lambrechtovej a ministerky obrany Holandského kráľovstva Kajsy Ollongrenovej na leteckej základni v Sliači to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

slovakia

left justify in out

Slovensko uvažuje o dodávkach bojových vozidiel pechoty (BVP) či tankov T-72 na Ukrajinu. Musí mať ale za ne adekvátnu náhradu. 

 

 

Slovensko podľa Naďa disponuje týmito zbraňami, ktoré by mohli poskytnúť Ukrajine okamžite. Navyše, Ukrajinci s nimi vedia narábať, a to bez zaškolenia. „Musíme ale brať do úvahy, že máme záväzky voči obrane nášho územia a tiež voči NATO. Našu techniku môžeme poskytnúť len vtedy, keď za ňu budeme mať adekvátnu náhradu,“ pripomenul minister.

 

Prečítajte si tiež: Vladimír Lengvarský čelí výzvam na odchod. Čo očakáva premiér?

 

Okamžitú dodávku 12 húfnic na Ukrajinu však ohlásilo Nemecko. Podľa Lambrechtovej SRN aj vyškolí personál k týmto zbraniam.

 

Naď sa v Sliači obom ministerkám poďakoval za pomoc, ktorú poskytli Slovensku dodaním obranných systémov Patriot a obslužného personálu, ktorý je na letisku od marca. V súčasnosti je tak na Sliači približne 360 nemeckých a holandských vojakov.

 

img

 

Na Sliači sa uskutočnilo aj spoločné rokovanie všetkých troch ministrov obrany. Podľa Naďa bolo o tom, ako môžu tieto tri krajiny aktuálne pomôcť Ukrajine.

 

Minister počíta s tým, že vojaci NATO ostanú na Slovensku dlhodobo aj s konkrétnymi spôsobilosťami, ktoré poskytujú. Bude sa to ale priebežne vyhodnocovať. „Prítomnosťou vojakov NATO na našom území získavame nielen 20-percentné zvýšenie ozbrojených síl na Slovensku, ale aj spôsobilosti, ktorými SR nedisponuje,“ dodal Naď.

 

Možno vás zaujme: Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies