Festival kumštu bude v znamení 30. výročia zápisu Banskej Štiavnice do zoznamu UNESCO

NETKY.SK • 21 Máj 2023, 09:00 • 2 min
Festival kumštu bude v znamení 30. výročia zápisu Banskej Štiavnice do zoznamu UNESCO

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Tohtoročný 25. ročník Festivalu kumštu, remesla a zábavy sa ponesie v duchu osláv 30. výročia zápisu Banskej Štiavnice a okolia do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Okrem tradičných remesiel si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu diel študentov SŠUP S. Mikovíniho, vypočuť si flautový koncert v podaní súboru Veselé píšťalky a pre najmenších bude prichystané predstavenie Princezná Halabala z Divadielka Maťo.

slovakia

left justify in out

V duchu osláv 30. výročia zápisu Banskej Štiavnice a okolia do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa bude tento rok niesť Festival kumštu, remesla a zábavy. Jeho 25. ročník sa uskutoční v sobotu (27. 5.) na Starom zámku. Ako informuje Slovenské banské múzeum (SBM), ktoré je spolu s občianskym združením Iniciatíva za živé mesto hlavným organizátorom podujatia, na festivale otvoria exteriérovú výstavu diel študentov SŠUP S. Mikovíniho.

 

"Uvidíte výtvarné stvárnenie zeme baníkov Terra Banensium očami mladej generácie," približuje SBM. Študenti predstavia mapu kultúrnych hodnôt celého územia zapísaného do zoznamu svetového dedičstva, ktoré v sebe zahŕňa nielen samotné historické mesto, ale aj jeho široké okolie. Na svoje si už tradične prídu malí i veľkí milovníci poctivého remesla, výrobkov z prírodných materiálov od lokálnych tvorcov a pestovateľov. "Obdivovať môžete tradičný um a kumšt keramikárov, košikárov, kováčov a medárov. V expozícii Starého zámku bude otvorená fajkárska dielňa s ukážkou výroby fajok štiavničiek," pripomína múzeum.

 

img

remeselné aktivity na jednom z minulých ročníkov Festivalu kumštu, remesla a zábavy

 

Pestrý bude i kultúrny program. Divadielko Maťo odohrá predstavenie Princezná Halabala, deti z folklórneho súboru Čistinka predvedú valaské tance a ľudové rozkazovačky a predvedie sa aj Šaško Krak so svojimi žonglérskymi a tanečnými kúskami. "Uskutoční sa aj flautový koncert v podaní súboru Veselé píšťalky a na záver si pripomenieme štiavnického rodáka, slávneho fotografa svetových hviezd Deža Hoffmanna v podobe pochôdzkového divadla s piesňami od legendárnych The Beatles," doplňuje SBM. Podujatie podporili Banskobystrický samosprávny kraj a Fond na podporu umenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona