Vrany, ktoré zbierajú cigaretové ohorky

NETKY.SK • 2 Február 2022, 17:47 • 2 min
Vrany, ktoré zbierajú cigaretové ohorky

SÖDERTÄLJE – Vrany sú naučené na zbieranie odhodených ohorkov z cigariet, ktoré sú pohodené na uliciach a námestiach švédskeho mesta v rámci znižovania nákladov.

slovakia

left justify in out

Tieto vtáky plnia čistiacu úlohu, za čo dostávajú kúsok potravy za každý zozbieraný ohorok, ktorý vložia do špeciálne navrhnutého stroja na mieru, ktorý priniesol startup v Södertälje neďaleko Štokholmu. „Sú to voľne žijúce vtáky, ktoré sa zúčastňujú na dobrovoľnej báze,“ povedal Christian Günther-Hanssen, zakladateľ spoločnosti Corvid Cleaning.

 

img

 

Nadácia Keep Sweden Tidy uvádza, že každý rok zostane na uliciach Švédska viac ako 1 miliarda cigaretových ohorkov, čo predstavuje 62 % všetkého odpadu. Södertälje vynakladá 20 miliónov švédskych korún na čistenie ulíc. Günther-Hanssen odhaduje, že vďaka jeho metóde by mohli ušetriť najmenej 75 % nákladov spojených s vyberaním cigaretových ohorkov. Södertälje začalo pilotný projekt pred spustením prevádzky v celom meste, pričom kľúčovým hľadiskom je zdravie vtákov vzhľadom na druh odpadu.

 

 

Novokaledónske vrany, ktoré patria do čeľade havranovitých, sú rovnako dobré v uvažovaní ako sedemročné ľudské dieťa, naznačil výskum, čo z nich robí najinteligentnejšie vtáky na vykonávanie tejto práce. Günther-Hanssen povedal: „Ľahšie sa učia a je tiež väčšia šanca, že sa budú učiť jeden od druhého. Zároveň je tu menšie riziko, že omylom zjedia odpadky.“

 

img

 

Odpadový stratég Tomas Thernström v obci Södertälje uviedol, že potenciál pilotného projektu závisí od financovania. „Bolo by zaujímavé zistiť, či by to mohlo fungovať aj v iných prostrediach. Aj z pohľadu, že vrany môžeme naučiť zbierať cigaretové ohorky, ale nedokážeme naučiť ľudí, aby ich nehádzali na zem. To je zaujímavá myšlienka,“ povedal.

 

Možno vás zaujme: Narodeniny Hviezdoslava si pripomenuli lampiónovým sprievodom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies