Slovensko má prezidentku, ktorá myslí na ekológiu

NETKY.SK • 18 Jún 2019, 13:06 • 2 min
Slovensko má prezidentku, ktorá myslí na ekológiu

Nová slovenská prezidentka je nositeľkou "Nobelovej ceny" za environmentalistiku.

slovakia

left justify in out

Slovensko má od soboty novú prezidentku, je ňou advokátka Zuzana Čaputová, ktorá sa okrem iného do povedomia verejnosti dostala aj prostredníctvom boja proti pezinskej skládke odpadu. A práve vďaka tomuto svojmu úsiliu získala pred troma rokmi významnú Goldmanovu cenu, ktorá je azda najvýznamnejším svetovým ocenením v rámci environmentalistiky. Zvykne sa tiež nazývať environmentálnou Nobelovou cenou.

 

Goldmanova cena sa udeľuje od roku 1990. Laureátov na jej získanie nominujú významné environmentálne organizácie a experti z celého sveta. Ide o osobnosti, ktoré sa významne pričinili v oblasti ochrany prírody a spomedzi nich následne vyberá medzinárodná porota toho, komu cenu napokon udelí.

 

Zuzana Čaputová viac ako desať rokov intenzívne bojovala proti skládke odpadov v Pezinku. Stála proti mocným ľuďom, pokúšala sa zastaviť miliónový biznis a neraz čelila zastrašovaniu. No napriek tomu sa nevzdala a v roku 2013 Najvyšší súd povolenie na skládku zrušil.

 

Boj proti založeniu skládky však nebol jedinou environmentálne orientovanou aktivitou, na ktorej sa Zuzana Čaputová podieľala. V oblasti ochrany životného prostredia sa angažovala dlhé roky. Aj počas svojej súčasnej vlády vo funkcii hlavy štátu sa chce prioritne zaoberať problematikou ekológie. Na klimatickom summite v New Yorku by prezidentka mala vystúpiť s prejavom týkajúcim sa uhlíkovej neutrality, ktorú by Slovenská republika chcela dosiahnuť do roku 2050.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies