Ako a kde je možné vidieť Boha?

NETKY.SK • 14 September 2021, 06:52 • 2 min
Ako a kde je možné vidieť Boha?

O Bohu sa vie, že je všadeprítomný. Znamená to, že nie je, nebolo a nikdy nebude žiadne miesto, ktoré by pre Neho predstavovalo nedosiahnuteľné územie.

slovakia

left justify in out

Taktiež vvšak Jeho existencia všade a vždy prináša nádej, pretože sa nenarodil človek s natoľko pokriveným charakterom, aby nebolo pre Neho v moci narovnať a premeniť ho na nepoznanie. Nanešťastie pre smrteľníka, Boha nemožno vidieť fyzickým okom, a tak musí byť obzvlášť naklonený na nadprirodzené, aby Ho dokázal vnímať a neprehliadol nič z inšpirujúco nadpozemského diela. Dobrou správou by však mohla byť skutočnosť, že hoc je Stvoriteľ nezahliadnuteľný, o to viac sa prejavuje Jeho kreativita v spôsobe, akým sa ľudstvu deň za dňom prihovára.

 

K témeO tom, ako vyzerá skutočná viera v Boha

 

Príroda
Azda najľahšie je možnosť Boha vídať prostredníctvom prírody. Veď od nepamäti žasneme nad majestátnosťou hôr, čistotou lesov a veľkoleposťou morí. V prípade, že čas sa prestane zdať prirýchly a v preplnenom programe sa nájde aspoň minúta na nádych, potom sa načerpá nebeská sila aj pri počúvaní fúkajúceho vetra, šumu vody či pre ľudstvo nepochopiteľnej komunikácie lietajúcich vtákov. A Boh je tam, uprostred všetkého, dal prírode lesk, vdýchol jej život a naučil ju riadiť sa vlastnými pravidlami.

 

img

 

Biblia
Už menej populárne by mohlo byť nazeranie na Boha vďaka Biblii. Iste, nie každá časť je ihneď zrozumiteľná a môže sa dokonca javiť, že obsah nie je ani trochu aktuálny. Viac by sa ale mýliť ani nedalo, pretože Biblia je jediná kniha, ktorej text nezostarne, a aj keď by sa čítala znovu a zas, stále má čo ponúknuť. Boh v nej odhaľuje všeobecný plán pre svet, ale aj individuálnu vôľu pre jedinečný ľudský život. Dáva ňou povzbudenie, občas i napomenutie, no predovšetkým pripomína, na čom naozaj záleží.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Kresťan nepije, netancuje, nefajčí a neflirtuje

 

Ľudia

Boh sa neustále prejavuje aj v medziľudských vzťahoch. Niekedy sú to drobnosti, ktoré sa v spleti malých aj väčších problémov nevidia, ale predsa je ich toľko, koľko sa ani nespočíta.

Je to Boh v láske najbližších.
Je to rovnako On aj v priateľstve spriaznených duší.
Je v drobných skutkoch celkom neznámych jedincov, na ktorých tváre skoro po stretnutí zabudneme.
Keď niekto cudzí pomôže pozbierať spadnutý tovar v obchode bez požiadania a bez akejkoľvek sťažnosti.
Keď čašník v reštaurácii obsluhuje s trpezlivosťou a neprekáža mu odpovedať ani na najnezvyčajnejšie otázky.
Keď pri vystupovaní z autobusu dá ktosi prednosť alebo počas cestovania uvoľní miesto.
Keď lekárka v ambulancii k pacientovi zaujme postoj naznačujúci, že na ňom záleží a vo výraze jej pohľadu je možné čítať ozajstnú starosť.
Keď niekto len tak daruje kompliment.
Je to len zlomok.
Je to len zlomok príbehu, ktorý Boh píše na svete. Tak ako je vzdialený jeden koniec zeme od druhého, taká veľká, ba ešte väčšia, je Jeho vynaliezavosť. Je jednoducho všadeprítomný. Len otvoriť oči a fascinovane sledovať, ako je blízko.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies