Slovensko má okrem Žitavskej papriky už chránené označenie aj pre Stupavské zelé

NETKY.SK • 30 September 2017, 13:23 • 2 min
Slovensko má okrem Žitavskej papriky už chránené označenie aj pre Stupavské zelé

STUPAVA – Slovensko má po "Žitavskej paprike" v kategórii "Chránené označenie pôvodu" už druhú potravinu.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti každoročných osláv Dní zelá zástupcovia Mástskeho potravinového spolku spoločne s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielou Matečnou (nominantka SNS) vyrobili prvé "Stupavské zelé" s týmto označením.

 

Označenie, ktoré udeľuje Európska komisia, znamená, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobitný zemepisný región a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti.

 

"Mástsky potravinový spolok je ten, ktorý sa zaslúžil spolu s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o to, že kapusta z tejto lokality a proces kvasenia má chránené označenie pôvodu. Nie je to vôbec jednoduché takéto niečo získať, pretože celý proces musíte mať pod kontrolou, to znamená od výsadby, zberu na danej lokalite, až po výsledný produkt, ktorým je kvasená kyslá kapusta," uviedla ministerka Matečná. Je presvedčená o tom, že aj toto chránené označenie pôvodu pomôže pestovateľom k tomu, aby sa viac presadili.

 

Ministerka si myslí, že toto označenie je "výbornou marketingovou značkou", ktorá by mala sama o sebe predávať. "Samozrejme, ak by ju predávali takto v krojoch, tak už to samo pritiahne pozornosť spotrebiteľa, ja by som to tak urobila," konštatovala, pričom samotné rozhodnutie nechá na kompetentných.

 

Od získania označenia očakávajú členovia Mástskeho potravinového spolku aj nárast záujmu producentov o pestovanie kapusty a spracovanie Stupavského zelé v regióne. "Získanie 'Chráneného označenia pôvodu' pre Stupavské zelé znamená pre zákazníkov garanciu, že tunajšia odroda kapusty bola spracovaná tradičným postupom bez použitia akýchkoľvek prísad, okrem soli, a to všetko v Stupave. Ide o produkt, ktorý spotrebiteľ neochutná či nekúpi nikde inde na svete. A to je pridaná hodnota najvyššej úrovne," vysvetlil predseda spolku Jozef Fabian.

 

Stupavské zelé, kyslá kapusta, je špecialita, na ktorej výrobu sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty "krajová" dopestované na vymedzenom území a jedlá soľ. V roku 2016 dosiahla produkcia kapusty 16.800 ton, čo je medziročný nárast až o 70 percent.

 

Európska únia akceptuje, chráni, podporuje, registruje a kontroluje výrobky rozdelené do troch kategórií -  Chránené označenie pôvodu, Chránené zemepisné označenie a Zaručená tradičná špecialita. Slovensko má vo všetkých kategóriách spolu 19 výrobkov, medzi ktorými sú už okrem Stupavského zelé napríklad aj Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Oravský koláčik či Bratislavský rožok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies