Slovensko je zahltené britskou mutáciou COVID-19, variant bol potvrdený u 72% vzoriek!

NETKY.SK • 19 Február 2021, 18:46 • 2 min
Slovensko je zahltené britskou mutáciou COVID-19, variant bol potvrdený u 72% vzoriek!

BRATISLAVA - Britský variant pandemického vírusu sa potvrdil u približne 72 percentách z celkového počtu 2 384 vyšetrených pozitívnych vzoriek. Vyplýva to z druhého kola celoslovenského prieskumu rozšírenia britského variantu B.1.1.7.

slovakia

left justify in out

O výsledkoch informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. V rámci výskumu sa vyšetrovali klinické vzorky, ktoré vyšli ako RT-PCR pozitívne v pondelok 15. februára. Na laboratórnej diagnostike sa podieľalo 21 štátnych aj neštátnych laboratórií.

 

img


Rovnaký prieskum bol realizovaný aj na 1 962 vzorkách z 3. februára. Britský variant sa vtedy potvrdil u približne 74 % vyšetrených vzoriek. Podľa Mikasa výsledky z oboch prieskumov naznačujú stabilnú situáciu v zastúpení a šírení spomínaného britského variantu v populácii Slovenskej republiky. Upozornil však, že ide o vysoký podiel. Nevyhnutné je tak podľa neho dodržiavať nastavené protiepidemické opatrenia a pokračovať v nich.

 

img


Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky bude situáciu vo výskyte britského variantu naďalej sledovať. Ďalšie kolo takéhoto prieskumu sa bude realizovať v prvý marcový týždeň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies