Vyhorená katedrála Notre-Dame ohrozuje Parížanov, do okolia preniká jed

NETKY.SK • 10 Máj 2019, 07:51 • 2 min
Vyhorená katedrála Notre-Dame ohrozuje Parížanov, do okolia preniká jed

PARÍŽ - V okolí Notre-Dame namerali nebezpečne vysoké hladiny jedovatej látky, ktorá môže ohroziť ľudí.

slovakia

left justify in out

Aprílový požiar katedrály Notre-Dame predstavuje pre obyvateľov Paríža nebezpečenstvo napriek tomu, že plamene ich už neohrozujú. Počas katastrofy totiž došlo k uvoľneniu veľkého množstva olovených častíc do ovzdušia a tie sa v okolí vyhorenej budovy stále nachádzajú. "Významné množstvo" oloveného prachu odhalili vďaka rozborom už 15. apríla. Ulice, ktoré sú takto kontaminované, doposiaľ nie sú sprístupnené.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

by @goodlife Join the community of creators. Tag us or use #TheCreatorNetwork for features!

Príspevok, ktorý zdieľa The Creator Network (@thecreatornetwork),

Olovené častice sa dostali do pôdy, kde momentálne dosahujú vysoké hodnoty. V blízkosti Notre-Dame ide konkrétne až o 10-20 gramov olova na jeden kilogram, pričom normy povoľujú maximálne 0,3 gramu na kilogram. Keďže tieto častice sa nachádzajú v prachu, ľudia sa právom obávajú, že by sa mohli dostať aj do vzduchu. To sa však zatiaľ nepotvrdilo, hodnoty nepresahujú stanovený limit 0,25 mikrogramov na meter kubický ani v bezprostrednom okolí katedrály.

 

Mimovládna organizácia Robin des Bois odhaduje, že strecha a štíhla veža Notre-Damu, ktorých časti zhoreli alebo sa zrútili, obsahovali vyše 300 ton olova, ktoré sa pri požiari roztavili. Organizácia preto vyzvala príslušné úrady, aby ešte pred začatím rekonštrukčných prác oblasť dekontaminovali.

 

Olovo môže ľuďom spôsobiť neurologické problémy, ale aj problémy s obličkami. Ohrozené sú predovšetkým deti. Napriek situácii ale zdravotníci tvrdia, že Parížania sú ohrození naozaj len minimálne. Olovo by ich totiž mohlo otráviť až po opakovanom požití.

 

Napriek tomu, že v Paríži doposiaľ nikto nehlásil akútnu otravu olovom, úrady na ľudí apelujú, aby všetky povrchy vo svojich domácnostiach vyčistili mokrými handrami či vreckovkami a nepoužívali vysávače. Dôležitá je tiež pravidelná a dôkladná hygiena rúk a nechty zastrihnuté na krátko. Deťom do šesť rokov je treba pravidelnejšie čistiť hračky a na pozore by sa mali mať aj tehotné ženy.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pray for Cathedrale Notre Dame..... #notredameparis

Príspevok, ktorý zdieľa Youjun Choi (@choi.youjun),

Hladiny olova v pôde, ako aj v ovzduší sa budú pravidelne kontrolovať, čím sa predíde akýmkoľvek zdravotným rizikám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies