Klimatické aktivistky rozotreli farbu na Monetov obraz v Štokholme

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 08:00 • 2 min
Klimatické aktivistky rozotreli farbu na Monetov obraz v Štokholme

ŠTOKHOLM - Švédska polícia zatkla v stredu dve environmentálne aktivistky, ktoré rozotreli červenú farbu na obraz slávneho francúzskeho impresionistického maliara Claudea Moneta vo švédskom Národnom múzeu v Štokholme

slovakia

left justify in out

Švédska polícia zatkla v stredu dve environmentálne aktivistky, ktoré rozotreli červenú farbu na obraz slávneho francúzskeho impresionistického maliara Claudea Moneta vo švédskom Národnom múzeu v Štokholme a rukami sa prilepili k jeho ochrannému sklu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na vyjadrenia múzea a polície.

 

"Zatknuté boli dve ženy vo veku približne 25 a 30 rokov," uviedla polícia. K zodpovednosti za čin sa prihlásila organizácia Återställ Våtmarker (Obnovme mokrade). Vedenie múzea uviedlo, že zatiaľ "nie je zrejmé", či bol poškodený aj samotný obraz s názvom Umelcova záhrada v Giverny, ktorý namaľoval Monet v roku 1900. Dielo teraz skúmajú miestni kurátori s cieľom zistiť prípadné škody. Obraz je súčasťou výstavy nazvanej Záhrada, ktorú na zvyšok stredy pre návštevníkov uzavreli, no očakáva sa, že už vo štvrtok bude opäť otvorená, uvádza agentúra AP. Organizácia Återställ Våtmarker zverejnila na svojej stránke na Facebooku videozáznam z celej protestnej akcie. Obe aktivistky, jedna zdravotná sestra a druhá študentka rovnakého odboru, sú zachytené pri tom, ako po obraze rozotierajú farbu, prilepia sa k nemu rukami a následne kričia heslá ako klimatická "situácia je naliehavá" a "naše zdravie je v ohrození". Helen Wahlgrenová, hovorkyňa organizácie Återställ Våtmarker, pre AFP povedala, že na následky klimatickej katastrofy, ktorá je zároveň predstavuje aj "zdravotnícku krízu", už teraz zomierajú "milióny ľudí". Samotná organizácia tvrdí, že "nádherné záhrady, ako tá na Monetovom obraze, budú už čoskoro len vzdialenou spomienkou".

 

Wahlgrenová obvinila švédsku vládu z nerešpektovania medzinárodných klimatických záväzkov. Zároveň uviedla, že cieľom akcie bolo Štokholm primäť k zníženiu emisií skleníkových plynov. "Mali by sme znížiť naše emisie o 31 percent. Naše emisie však stále narastajú. Je to poburujúce," dodala. Samotné múzeum vyhlásilo, že sa "prirodzene" dištancuje od činov, pri ktorých hrozí poškodenie umeleckého diela či kultúrneho dedičstva. "Kultúrne dedičstvo má veľkú symbolickú hodnotu a je neprijateľné naň útočiť alebo ho ničiť bez ohľadu na účel," povedal riaditeľ múzea Per Hedström.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies