Úrady budú povinné obstarávať autá, papier či počítače cez zelené obstarávanie

NETKY.SK • 27 Február 2020, 16:03 • 2 min
Úrady budú povinné obstarávať autá, papier či počítače cez zelené obstarávanie

BRATISLAVA – Ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy budú mať od 1. júla 2020 povinnosť nakupovať dopravné prostriedky, počítač, monitory a grafický papier cez zelené verejné obstarávanie. V tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala Zuzana Onufer, o tom informuje ministerstvo životného prostredia (MŽP).

slovakia

left justify in out

Pri cestnej doprave sa povinnosť týka napríklad nákupu alebo prenájmu osobných či úžitkových áut, autobusov, nákladných vozidiel na zber odpadu, ale aj objednávky poštových a kuriérskych služieb.

 

Uprednostňovanie recyklovaných materiálov

Uprednostňované budú nízkoemisné vozidlá, elektromobily alebo hybridné vozidlá. Smetiarske autá by zase napríklad mali mať zabudovanú technológiu optimalizovania trás. Pri kuriérskych službách sa bude prihliadať na ich vozidlový park, kde by nemali chýbať bicykle a cykloprívesy s podporným elektrickým pohonom.

Pri nákupe kopírovacieho a grafického papiera a obálok bude uprednostňovaný najmä recyklovaný papier alebo papier, pri výrobe ktorého boli použité ekologické postupy.

 

img

 

Pri nákupe stolových alebo prenosných počítačov, tabletov a monitorov musia obstarávatelia zohľadňovať ich energetickú účinnosť, dostupnosť náhradných dielov, ale aj recyklovateľnosť alebo opätovné využitie komponentov po skončení ich životnosti.

V roku 2018 bol podiel zeleného verejného obstarávania na celkovom verejnom obstarávaní 7,58 percenta z hľadiska počtu uskutočnených zákaziek.

 

Verejné obstarávanie, ktoré dohliada na životné prostredie

Dlhodobým cieľom MŽP je dosiahnutie 50-percentného podielu. Ďalšou produktovou skupinou, ktorú bude štát povinne nakupovať na zeleno, budú v roku 2021 čistiace prostriedky a upratovacie služby.

Zelené verejné obstarávanie je forma verejného obstarávania, pri ktorom sa prioritne prihliada na dopad obstarávaných tovarov a služieb na životné prostredie. 

 

img

 

Tovary a služby sa musia vyznačovať konkrétnymi vlastnosťami v súvislosti s ochranou životného prostredia. Zadávateľ verejného obstarávania pri vyhlasovaní priamo zadáva kritériá, ktoré musia obstarávané tovary a služby spĺňať a ktoré je možné overiť.

 

Prihliada sa pritom na vplyv tovaru na životné prostredie počas celého životného cyklu, čiže nie len počas jeho používania, ale aj na výrobu či likvidáciu po doslúžení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies