Slovensko je v čerpaní eurofondov menej aktívne, Česko patrí medzi najlepších

NETKY.SK • 23 August 2023, 09:02 • 2 min
Slovensko je v čerpaní eurofondov menej aktívne, Česko patrí medzi najlepších

Praha-V míňaní eurofondov sa naša krajina neradí medzi tých najlepších, zato s Plánom obnovy sme na to vraj celkom fajn.

slovakia

left justify in out

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré nevyužívajú fondy Európskej únie v takej miere, ako by možno mohlo. Ponúkané eurofondy nie sú zadarmo, ale najmä samosprávam či rôznym inštitúciám môžu výrazne pomôcť. Stačí mať menší kapitál a o zvyšok sa postará práve eurofinancovanie. Zatiaľ, čo my sme v míňaní pomalší, naši susedia z Česka si počínajú oveľa lepšie. S Plánom obnovy sme na tom vraj relatívne fajn.

 

Slovensko má v čerpaní eurofondov medzery, zatiaľ čo Česko je v tejto oblasti na treťom mieste v rámci celej EÚ. Na návšteve Prahy to uviedla podpredsedníčka slovenskej vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková. Spoločne s ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Petrom Balíkom sa chcú v Česku inšpirovať, ako európske prostriedky čerpať efektívnejšie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

 

"Slovensko, čo sa týka čerpania eurofondov, má určité medzery. Takže sme veľmi radi, že môžeme čerpať inšpiráciu od ČR. Ide najmä o procesy verejného obstarávania, programovanie, ale takisto aj kontrolu a audit," spresnila podpredsedníčka vlády. Naopak, SR je na tom podľa nej relatívne dobre v pláne obnovy. "Ideme si podať tretiu žiadosť o platbu v septembri. Tu môžeme my poskytnúť skúsenosť, ktorú už máme s rokovaním s Európskou komisiou a pri príprave tohto plánu," ponúkla pomoc českému ministrovi pre miestny rozvoj Ivanovi Bartošovi. Zdôraznila, že jednou z priorít úradníckej vlády je zvýšiť čerpanie európskych prostriedkov.

 

"Chceme minimalizovať riziko prepadnutia peňazí a dočerpať to staré programovacie obdobie," povedala Vašáková. Pre ďalšiu vládu pripravujú strategický dokument z toho, čo zistili na svojich výjazdoch v Poľsku a ČR. Kľúč k úspechu spočíva podľa nej v efektívnom nastavení procesov a kapacít. "V ČR sa neoveruje 100 % výdavkov, dostatočne dopredu sa plánujú priority na nové programové obdobie a výzvy sú otvorené takmer počas celého programového obdobia," dodala vicepremiérka.

 

Slovensko je aktuálne v čerpaní starých eurofondov na 22. mieste s bilanciou čerpania takmer 76 %, zatiaľ čo Česko využilo už takmer 92 % zo svojej alokácie a v rámci celej EÚ je v čerpaní na treťom mieste. "Pilotujeme nové riešenie pre čerpanie eurofondov na nové programové obdobie. Počet operačných programov sme znížili z 11 na jeden. Veríme, že toto zjednodušenie bude mať na čerpanie efekt," dodal Peter Balík. Jedna z kľúčových vecí, ktorá Českej republike pomáha efektívne čerpať eurofondy, je podľa neho regionálny princíp. Na základe neho si o významnej časti peňazí rozhodujú priamo regióny.

 

"V Česku tento princíp funguje už od roku 2014 a veľmi sa im osvedčil. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo až teraz a regióny si priamo rozhodnú o vyše 2 miliardách eur," upozornil Balík. Verí, že to využívanie eurofondov zefektívni. Vašáková a Balík v rámci pracovnej návštevy ČR navštívili centrálne dispečerské pracovisko českej Správy železníc, špecializované dátové centrum a Edukačnú platformu EDUBO pre bezpečné on-line vyučovanie. Minister okrem toho navštívil aj Centrum experimentálnej geotechniky či Digitálnu a informačnú agentúru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies