Slovensko dosiahlo nižší rozpočtový deficit

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 07:56 • 2 min
Slovensko dosiahlo nižší rozpočtový deficit

BRATISLAVA - Európsky štatistický úrad Eurostat potvrdil Slovensku rozpočtový schodok na úrovni 4,35 % HDP za rok 2012, pričom podľa minuloročného rozpočtu zostaveného predošlou vládou mal rozdiel medzi príjmami a výdavkami dosiahnuť až 4,6 % HDP.

slovakia

left justify in out

„Keďže sme robili konkrétne opatrenia, či už na strane výdavkov alebo príjmov, výsledok minulého roka je 4,35 %, čo je veľmi dobrý výsledok,“ zhodnotil podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír. 
Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa oproti roku 2011 znížil schodok rozpočtu o 0,7 % HDP, pričom celkové príjmy klesli o 0,1 % HDP a výdavky sa znížili o 0,8 % HDP. 
Vďaka lepšiemu hospodáreniu štátu v minulom roku a snahe konsolidovať verejné financie aj v ďalších rokoch sa okrem iného zvyšuje dôveryhodnosť krajiny na finančných trhoch, čo umožňuje Slovensku požičiavať si finančné prostriedky s historicky najnižšími úrokmi. 
Pozitívny vplyv na vývoj minuloročného deficitu malo napríklad zavedenie osobitného bankového odvodu, ale napríklad aj lepšie hospodárenie samospráv, čo vytvára aj dobré predpoklady v súvislosti so znižovaním deficitu v tomto roku. Na druhej strane sa štát musel v minulom roku vyrovnať s výpadkom daňových príjmov v objeme vyše 600 miliónov eur. 
Verejný dlh Slovenska dosiahol v minulom roku 52,12 % HDP. Ide pritom o jeden z najnižších verejných dlhov spomedzi krajín Európskej únie, pričom čistý dlh dosiahol úroveň 47 %. Cieľom Ministerstva financií SR je zastaviť nárast verejného dlhu.

https://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=38&id=606 


Tlačový odbor 
Ministerstvo financií Slovenskej republiky 

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies