Slovensko by si zaslúžilo národný amfiteáter, tvrdí Folklórna únia

NETKY.SK • 20 December 2016, 14:21 • 2 min
Slovensko by si zaslúžilo národný amfiteáter, tvrdí Folklórna únia

BRATISLAVA - Folklórna únia na Slovensku (FUS) odporúča, aby miestna samospráva schválila tzv. minimálne pevné percento (minimálne päť percent) zo svojho ročného rozpočtu na kultúrne aktivity a záujmovo-umeleckú činnosť.

slovakia

left justify in out

Ďalej odporúča, aby malo Národné osvetové centrum (NOC) zvýšený rozpočet aspoň o finančnú čiastku približne 500.000 eur, ktorá by poslúžila na pokrytie nákladov pre všetky celoštátne podujatia (prehliadky, súťažné festivaly, odborné vzdelávanie, odborno-metodickú činnosť priamo v súboroch a kolektívoch záujmovo-umeleckej činnosti, dokumentáciu podujatí či odbornú edičnú činnosť) a tiež nutné opravy.

 

"Bolo by veľmi vhodné, aby sa regionálne kultúrne-osvetové strediská viac revitalizovali. Za posledných dvadsať rokov došlo k ich veľkému decimovaniu personálnemu aj ekonomickému, niektoré boli úplne zrušené. Chýbajú tieto organizácie, pretože nadväzujú na konkrétny výkon odborno-metodickej práce a súvisia so štátnou kultúrnou stratégiou," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda FUS Štefan Zima.

 

Predstavitelia združenia chcú ďalej pokračovať v spolupráci s Ministerstvom školstva SR na vytvorení väčšieho priestoru pre regionálnu výchovu a vzdelávanie. Model koordinácie regionálnej výchovy žiakov prezentovala Mária Kemková, vedúca odboru školstva a kultúry obce Heľpa a učiteľka regionálnej kultúry na ZŠ v Heľpe, kde si vzdelávajú pokračovateľov ľudového folklóru a umenia.

 

"Pripravili sme učebné osnovy. Regionálnu výchovu neučíme po ročníkoch, ale po stupňoch. Deti majú možnosť si vybrať z piatich odvetví - nielen folklórna hudba, tanec a spev, ale aj z rezbárstva, tradičného varenia či spoznávanie histórie obce a Slovenska," predstavila projekt, ktorému sa venuje asi stovka detí. "Pripravujeme akcie, kde nikdy nevystupujú samostatne, odtrhnuté od staršej generácie. Snažíme sa čo najviac akcií pripravovať takých, kde sú zastúpené všetky vekové kategórie, deti sa kultúru neučia memorovaním, odpozorujú ju od starších."

 

Predseda FUS prízvukoval, že by bolo dobré, aby sme sa po 27 rokoch od prevratu spamätali a vedeli si uctiť záujmovo-umeleckú činnosť (ZUČ). "Aspoň na takej úrovni, že nebudeme od nich vyžadovať, aby platili nájomné za priestory, kde nacvičujú svoje programy. Práve súbory a kolektívy ZUČ tvoria základ miestnej a regionálnej kultúry, vyrastajú tam talenty - budúci profesionáli pre kultúrnu a umenie," konštatoval Zima.

 

Únia ďalej žiada, aby samospráva vynaložila všetko úsilie na udržanie existencie a kontinuálnej činnosti Základných umeleckých škôl (ZUŠ). "Máme pocit hrdosti, že FUS má priamu zásluhu, že ZUŠ v roku 1993 neboli zrušené. Návrh na zrušenie bol dokonca už pripravovaný v Národnej rade SR, podarilo sa nám to zastaviť," podčiarkol šéf združenia, ktoré prosí kompetentných aj o naplánovanie dynamickejšej revitalizácie kultúrnych domov a menších amfiteátrov na Slovensku.

 

"Je rad obcí, ktoré nemajú kde realizovať kultúrne a spoločenské podujatia. Je to demotivujúce aj pre aktivity detí, mládeže i dospelých. Celospoločenský život v obciach je týmto značne zdecimovaný," uviedol Zima. Podľa neho FUS apeluje aj na zadanie výberového konania na vyhotovenie návrhu (a jeho realizáciu) na výstavbu národného amfiteátra s možnosťou jeho využitia od opery až po koncerty populárnej hudby.

 

"Máme desiatky amfiteátrov, ktoré doslova schátrali a boli vynikajúce akusticky, boli výborné z hľadiska využitia a vyťaženia," poznamenal Zima. "Slovensko by si určite zaslúžilo národný amfiteáter, je veľmi trápne, že sú veľmi významné podujatia, ktoré sa konajú na Slovensku a stretávame sa s tým, že agentúry deň -dva dni dopredu prídu a postavia monštrum - improvizované konštrukcie, obalia to igelitom či plátnom, to tam trepoce, je to nedôstojné," zhodnotil s tým, že národný amfiteáter by mohol stáť napríklad pod hradom Devín alebo na inom mieste.

 

Folklórna únia na Slovensku je dobrovoľne, záujmové, nezávislé, neziskové občianske združenie detí, mládeže a dospelých so zameraním na ochranu, uchovávanie, rozvíjanie a šírenie prejavov tradičnej a ľudovej kultúry Slovenska. Svoju činnosť, ktorá je zameraná hlavne na podporu detských a mládežníckych folklórnych súborov, skupín, komorných zoskupení a jednotlivcov, začala 25. mája 1990. Jej súčasťou sú regionálne združenia: Stredoslovenské národopisné združenie, Východoslovenské folklórne združenie, Západoslovenské folklórne združenie, Cech detských folklórnych súborov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona