USA zabili v Afganistane člena Islamského štátu. Ide o odvetu za samovražedný útok na letisku

NETKY.SK • 28 August 2021, 10:24 • 2 min
USA zabili v Afganistane člena Islamského štátu. Ide o odvetu za samovražedný útok na letisku

WASHINGTON - Armáda Spojených štátov zaútočila v sobotu na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Ide o odvetu za smrteľný štvrtkový samovražedný útok na letisku v hlavnom meste Kábul. Americká armáda vykonala útok dronom na "plánovača" odnože IS operujúcej na území Afganistanu, známej pod skratkou IS-K alebo ISIS-K, ktorá sa priznala k útoku na kábulskom letisku.

 

"Bezpilotný útok sa odohral v provincii Nangarhár. Počiatočné signály naznačujú, že sme cieľ zabili," povedal hovorca Centrálneho velenia armády USA Bill Urban vo vyhlásení. Dodal, že nie sú hlásené nijaké obete z radov civilistov.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Kábulom otriaslo ďalších šesť výbuchov! K vyčíňaniu sa prihlásili teroristi z IS, Biden sľubuje odvetu

 

Nebolo jasné, či bol usmrtený člen IS zapojený konkrétne do plánovania štvrtkového bombového útoku. Ten si vyžiadal podľa stanice BBC najmenej 90 obetí a 150 zranených. Údaje o presnom počte obetí sa však rôznia.

 

Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach. Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov. Pri útokoch zahynulo i 13 amerických vojakov a ďalších 18 utrpelo zranenia.

 

Pôvodné správy síce hovorili o dvoch bombových útokoch, avšak podľa piatkového vyhlásenia Pentagonu pred bránou letiska došlo len k jednej explózii, ktorú vykonal samovražedný atentátnik.

 

Americký prezident USA Joe Biden vo štvrtok oznámil, že nariadil vojenským veliteľom vypracovať operačné plány na útoky na vedenie, majetok a zariadenia IS. "Tí, ktorí vykonali tento útok, ako aj ktokoľvek iný, kto želá Amerike ujmu, vedzte: Neodpustíme. Nezabudneme. Budeme vás prenasledovať a prinútime vás zaplatiť," prisľúbil.

 

Spojené štáty zároveň opätovne vyzvali svojich občanov, aby "okamžite" opustili brány letiska, pretože stále hrozí závažné nebezpečenstvo.

 

Prečítajte si tiež: Na kábulskom letisku došlo explózii! Samovražedný útočník sa odpálil priamo pri vchode

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies