Slovenskí rektori veria, že študentom z vysokej školy v Skalici sa podarí nájsť inú alma mater

NETKY.SK • 2 Júl 2021, 12:02 • 2 min
Slovenskí rektori veria, že študentom z vysokej školy v Skalici sa podarí nájsť inú alma mater

BRATISLAVA/SKALICA - Slovenská rektorská konferencia (SRK) verí, že každému študentovi Stredoeurópskej vysokej školy (SEVŠ) v Skalici sa podarí vyriešiť pokračovanie v štúdiu na inej vysokej škole.

slovakia

left justify in out

Konferencia nemá informáciu o počte študentov, ktorí na SEVŠ stále študujú a aké konkrétne kroky podniknú, dodala referentka pre komunikáciu s médiami SRK Ľubica Benková.

 

img

 

Zakladateľka SEVŠ Heidy Schwarczová uviedla, že vo veci na odňatie súhlasu, budúcich krokov vedenia školy aj budúcnosti študentov a učiteľov danej vysokej školy komunikujú s príslušnými štátnymi orgánmi a momentálne sa nebudú k veci verejne vyjadrovať.

 

SEVŠ získala štátny súhlas na pôsobenie v novembri 2005. Vláda jej ho odobrala 30. júna 2021. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v predloženom materiáli uviedlo, že škola porušovala povinnosti ustanovené zákonom o vysokých školách a aj povinnosti vyplývajúce z vlastných vnútorných predpisov.

 

Prečítajte si tiež: Stredoeurópska vysoká škola v Skalici končí. Študenti budú hľadať iné alternatívy, ako ukončiť svoje štúdium


Benková priblížila, že minister školstva Branislav Gröhling (SaS) požiadal 12. mája 2021 listom rektorov o vyjadrenie k návrhu odňať SEVŠ udelený štátny súhlas. SRK disponovala dokumentami z medzirezortného pripomienkového konania, a teda aj s návrhom, ktorý konkretizoval dôvody odňatia štátneho súhlasu.

 

"S týmito dôvodmi sa SRK oboznámila. Na zasadnutí konferencie rektorov nebol prítomný zástupca Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici. SRK sa dlhodobo nedarí spojiť so zástupcom vysokej školy. SEVŠ nemá rektora vymenovaného prezidentom SR, jej telefónne čísla a emailové adresy sú nefunkčné," ozrejmila Benková.

 

img

 

Návrh ministerstva školstva na odňatie súhlasu SEVŠ rektori jednomyseľne schválili a ministra o tom informovali 25. júna.

Absolventmi SEVŠ sú aj predseda parlamentu Boris Kollár a poslankyňa Petra Krištúfková (obaja Sme rodina). Tí v minulosti čelili kauzám okolo ich záverečných prác.

 

Práce Kollára a Krištúfkovej

Kollár v reakcii na informáciu, že je jeho diplomová práca plagiát, 26. júna 2020 vyhlásil, že kým bude v politike, nebude používať titul magister. Zároveň však zopakoval, že jeho diplomová práca je v poriadku, čo v stanovisku potvrdila aj SEVŠ v Skalici.

 

img

 

"Na každej strane mojej diplomovej práce som citoval správne, rovnako správne som uvádzal aj zdroje," povedal.

 

Na to, že mala Krištúfková v roku 2019 svoju bakalársku prácu kompletne okopírovať, upozornil ekonóm a bývalý predseda strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies