Elektronický mýtny systém v ohrození! Diaľničiari predlžujú lehoty na predkladanie ponúk

NETKY.SK • 2 August 2021, 11:50 • 2 min
Elektronický mýtny systém v ohrození! Diaľničiari predlžujú lehoty na predkladanie ponúk

BRATISLAVA - Predlžovanie súťaže môže ohroziť plánovaný termín vybudovania mýtneho systému do konca roka 2022.

slovakia

left justify in out

Verejná súťaž na vybudovanie nového elektronického mýtneho systému a poskytovanie služieb technickej podpory sa naťahuje. Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) už po štvrtýkrát predĺžila lehotu na predkladanie a otváranie ponúk, najnovšie do 16. septembra

 

ÚVO naťahuje čas

Diaľničiari o tom informovali bez ďalších podrobností vo Vestníku verejného obstarávania. Dôvodom ďalšieho odkladu termínu na ponuky môže byť to, že doposiaľ nebolo zverejnené rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o námietkach v uvedenom tendri proti podmienkam v súťažných podkladoch alebo iných dokumentoch.

 

img

Predlžovanie súťaže by mohlo ohroziť plánovaný termín vybudovania mýtneho systému do konca roka 2022. Nový mýtny systém má pritom fungovať od začiatku roka 2023. Súčasná nevýhodná zmluva medzi NDS a spoločnosťou SkyToll o prevádzke súčasného mýtneho systému uplynie koncom budúceho roka

 

Prečítajte si tiež: Vodiči obrňte sa trpezlivosťou. Na diaľnici D1 sa nevyhnete viacerým dopravným obmedzeniam

 

Podmienky súťaže v rozpore so zákonom

Tender na vybudovanie nového mýtneho systému bol zverejnený vlani v decembri, predpokladaná hodnota zákazky je po úprave 41,8 miliónov eur bez DPH. NDS plánuje prevádzku od 1. januára 2023 do konca roka 2027 s uplatnením opcie na ďalších päť rokov do konca roka 2032.

Lehota na predkladanie a otváranie ponúk je predĺžená už aj v súvisiacom tendri diaľničiarov na poskytovanie mýtnych služieb, a to do 30. augusta.

 

img

 

Dôvodom boli tiež námietky proti podmienkam v súťažných podkladoch alebo iných dokumentoch. ÚVO už rozhodol o zastavení tohto konania s tým, že námietky nespĺňali požiadavku zákona, keďže neboli podpísané všetkými osobami oprávnenými konať za navrhovateľa.

 

Predpokladaná cena zákazky, zverejnenej v apríli tohto roka, je vyše 196 miliónov eur bez DPH. Plánovaná je na pätnásť rokov v dvoch fázach - príprava do konca septembra 2022 a prevádzka od októbra 2022 do konca roka 2032 vrátane opcie na päť rokov.
 

Mohlo by vás zaujímať: Únia autodopravcov Slovenska vníma prvý rok ministra dopravy Doležala vo funkcii veľmi negatívne



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies