Španielsko sa zaradilo medzi sedem krajín sveta, kde povolili eutanázie

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 21:40 • 2 min
Španielsko sa zaradilo medzi sedem krajín sveta, kde povolili eutanázie

MADRID - Španielski poslanci vo štvrtok schválili zákon umožňujúci eutanázie a samovraždy asistované lekármi pre dlho trpiacich pacientov s neliečiteľnými chorobami alebo neúnosnými trvalými problémami.

slovakia

left justify in out

Dolná komora parlamentu konečné schválenie zákona prijala v pomere 202 za a 140 proti, pričom dvaja poslanci sa zdržali hlasovania. Proti schváleniu boli konzervatívni a krajne pravicoví poslanci, ktorí sa zaviazali, že v budúcnosti legislatívu zvrátia.

Ministerka zdravotníctva Carolina Darias prijatie návrhu zákona privítala ako dôležitý krok „smerom k uznaniu ľudských práv“. „Smerujeme k humánnejšej a spravodlivejšej spoločnosti,“ povedala poslancom.

Zákon je výsledkom dlhého legislatívneho procesu, ktorý sa začal pred tromi rokmi. Prešiel si pritom niekoľkými kolami revízií v parlamentných výboroch a v Senáte španielskeho parlamentu. Očakáva sa, že by mal začať platiť v polovici júna.

Španielsko je siedmou krajinou vo svete a štvrtou v Európe, kde povolili asistované samovraždy alebo eutanázie. Eutanázie sú legálne v Belgicku, Kanade, Kolumbii, Luxembursku, Holandsku a Švajčiarsku. V niektorých amerických štátoch je povolená samovražda pod dohľadom lekára.

Podobný zákon sa pokúsili presadiť aj v Portugalsku. Tam ho však zablokoval ústavný súd, podľa ktorého je návrh zákona nepresný pri identifikácii okolností, za ktorých môžu nastať postupy na ukončenie života.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies