Počet nakazených v Británii rapídne stúpa. Ak nezavedú lockdown, skolabuje zdravotníctvo

NETKY.SK • 18 September 2020, 12:11 • 2 min
Počet nakazených v Británii rapídne stúpa. Ak nezavedú lockdown, skolabuje zdravotníctvo

LONDÝN – Britskí vedci odporučili vláde Borisa Johnsona, aby v októbri v krajine vyhlásila lockdown.

slovakia

left justify in out

Podľa odporúčaní by malo celoštátne obmedzenie voľného pohybu trvať dva týždne. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

 

Vláda zvažuje miernejšie opatrenia

Premiér Johnson však namiesto úplného lockdownu, zvažuje prijatie miernejších celoštátnych obmedzení a to pravdepodobne už od budúceho týždňa.

 

img

 

Prečitajte si viac: Trest pre ľudí bez rúšok: Museli kopať hroby obetiam koronavírusu

 

Tzv. lockdown - odporúčaný odborníkmi z vedeckej poradnej skupiny britskej vlády pre mimoriadne situácie (SAGE) a vedeckej skupiny pre modelovanie pandemickej chrípky (Spi-m) by sa mal zhodovať so začiatkom októbrových školských prázdnin, aby došlo k čo najmenšiemu narušeniu fungovania škôl.

 

Nemocniciam hrozí kolaps

Jeden vedec zo SAGE uviedol, že ak sa hodnota čísla "R", ktoré udáva, koľko ľudí naifikovala jedna nakazená osoba, bude aj naďalej zvyšovať, tak to doslova "zlomí Národnú zdravotnú službu (NHS)", teda systém britského verejného zdravotníctva.

 

Mohlo by vás zaujímať: COVID-19 má po Johnsonovi aj ďalšia významná politička

 

Minister zdravotníctva Matt Hancock však uviedol, že k zavedeniu lockdownu by vláda pristúpila len v krajnom prípade. Odmietol pritom uviesť, či kabinet takéto opatrenie v najbližšej dobe plánuje vyhlásiť.

 

img

 

Počet nakazených sa zdvojnásobuje

Johnson v stredu povedal, že opätovné vyhlásenie celoštátneho lockdownu by malo "katastrofálne" ekonomické následky.

 

"Labouristi už mesiace varujú, že pokiaľ vláda toto leto nevyužije na zlepšenie testovacieho systému, čaká nás bezútešná zima," uviedol tieňový minister zdravotníctva za opozičnú Labouristickú stranu Jonathan Ashworth.

 

img

 

"Vláda našu radu ignorovala a teraz testovací systém kolabuje, možnosť ďalšieho lockdownu teda nie je prekvapujúca."

 

Univerzita Imperial College London a inštitút Ipsos Mori v spoločnej štúdii uvádzajú, že počet prípadov nákazy v Británii sa každých sedem až osem dní zdvojnásobuje. V Spojenom kráľovstve evidujú vyše 381-tisíc potvrdených prípadov a 41 700 úmrtí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona