Prezident Európskeho parlamentu David Sassoli vyzval ruské úrady, aby Navaľného okamžite prepustili

NETKY.SK • 20 Január 2021, 8:49 • 2 min
Prezident Európskeho parlamentu David Sassoli vyzval ruské úrady, aby Navaľného okamžite prepustili

Poslanci Európskeho parlamentu odsúdili zatknutie ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného v Rusku a vyzvali Európsku úniu, aby rozšírila súčasné sankcie na ruských predstaviteľov, ktorí sú zapletení do jeho uväznenia.

slovakia

left justify in out

Poslanci Európskeho parlamentu odsúdili zatknutie ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného v Rusku a vyzvali Európsku úniu, aby rozšírila súčasné sankcie na ruských predstaviteľov, ktorí sú zapletení do jeho uväznenia.

 

„Sme hlboko znepokojení zatknutím Alexeja Navaľného pri jeho návrate do Moskvy. Jeho zadržanie je útokom na naše európske hodnoty a porušením základných ľudských práv,” povedal prezident Európskeho parlamentu David Sassoli, pričom vyzval ruské úrady, aby Navaľného okamžite prepustili.

 

img

 

Včera o 15:00 poslanci v pléne počas plenárneho zasadnutia mimoriadne rokovali o Navaľného zadržaní.
Zákonodarcovia v rámci  debaty so šéfom diplomacie Európskej únie Josepom Borrellom vyzvali ruské orgány na okamžité prepustenie Navaľného. Zdôraznili, že zatknutie a spôsob, akým k nemu došlo, je jednoznačne v rozpore s medzinárodným právom a ruskou ústavou. 

Europoslanci zároveň vyzvali na rozšírenie sankcií, ktoré sa  vzťahujú na ruských predstaviteľov zodpovedných za otravu Alexeja Navaľného, aj na osoby zapletené do jeho uväznenia.

„V takýchto prípadoch únia nesmie váhať a mala by využiť nový globálny sankčný režim EÚ v oblasti ľudských práv (únijná obdoba Magnitského zákona)," zdôraznili europoslanci.

 

img


Podľa niektorých zákonodarcov musí byť na Kremeľ vyvinutý väčší tlak, aby sa zodpovedal za porušovanie ľudských práv a spolitizovanie ruského justičného systému.

Niekoľko rečníkov vyzvalo Európsku úniu, vlády členských štátov a regionálne vlády, aby v záujme uvalenia náležitých ekonomických sankcií na ruskú vládu zastavili práce na výstavbe plynovodu Nord Stream 2.

O samostatnom uznesení, prostredníctvom ktorého oficiálne zareaguje na uväznenie Alexeja Navaľného, bude Európsky parlament hlasovať vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona