Slovenskí archeológovia zaznamenali ďalší medzinárodný úspech: Pomohli objaviť významné staroveké osídlenie

NETKY.SK • 9 Február 2018, 11:52 • 2 min
Slovenskí archeológovia zaznamenali ďalší medzinárodný úspech: Pomohli objaviť významné staroveké osídlenie

Tím slovenských výskumníkov v Guatemale dopomohol k objavu historicky významnej oblasti.

slovakia

left justify in out

Tím slovenských archeológov sa zaslúžil o objav zrejme najhustejšie osídlenej oblasti staroveku. Ide konkrétne o mayskú metropolu, kde pomocou modernej technológie našli množstvo veľkých budov i obydlí bežných obyvateľov.

 

"Ide pravdepodobne o najhustejšie obývanú oblasť starovekého sveta, ktorá má obrovský význam pre pochopenie ranných civilizácií," vyjadril sa profesor Milan Kováč z Univerzity Komenského v Bratislave. Vďaka tomuto objavu vedci zistili, že mayská civilizácia bola oveľa vyspelejšia a mala omnoho zložitejšiu infraštruktúru, než sa pred tým domnievali.

 

Slovensko sa výskumu tejto oblasti venuje už od roku 2009, no teraz prvýkrát využili najnovšiu laserovú technológiu LiDAR. Tá neporovnateľne urýchli proces preskúmavania jednotlivých častí územia. To, čo by inak trvalo šesť sezón sa vďaka LiDAR-u zrýchli na neuveriteľné tri sekundy a okrem toho vedcom ponúkne aj omnoho presnejšie výsledky.

 

Archeologický výskum v tejto oblasti zastrešujú americkí výskumníci, pričom Slovensko je jednou z dvoch európskych krajín, ktoré majú možnosť sa na ňom podieľať. Ako však uviedol profesor Milan Kováč, Slováci sú jediní, ktorí dosiahli vlastné výsledky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies