Severná Kórea dostala od OSN návrh na zmiernenie sankcií

NETKY.SK • 17 December 2019, 07:46 • 2 min
Severná Kórea dostala od OSN návrh na zmiernenie sankcií

NEW YORK - Dvaja stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN Rusko a Čína spoločnými silami vypracovali návrh, ktorý by KĽDR zmierňoval sankcie.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea by za určitých okolností nemusela dostávať tak veľké sankcie za prechovávanie jadrových zbraní. Režim však bude musiť dodržiavať rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o denuklearizácii Kórejského polostrova.

 

V minulosti sa KĽDR úľav nedočkala

Návrh, ktorý prekvapil viaceré diplomatické misie, sa objavil v ten istý deň, ako hlavný zástupca Washingtonu v rokovaniach so Severnou Kóreou kritizoval "nepriateľské" vyhlásenia Pchjongjangu. Na Severnú Kóreu (KĽDR) sú uvalené prísne sankcie Spojených štátov a OSN za jej jadrový program - chudobná krajina je však frustrovaná, lebo napriek tomu, že vyhlásila moratórium na testy jadrových zbraní a medzikontinentálnych balistických striel (ICBM), sa úľav napokon nedočkala.

 

img

 

Podmienky zmiernenia sankcií

V ruskom a čínskom návrhu textu sa píše, že rada (BR OSN) "prispôsobí sankcie voči KĽDR tomu, ako bude Sever dodržiavať príslušné rezolúcie BR OSN". Text tiež zdôrazňuje, že je potrebné "zaujať kladný postoj voči žiadostiam Severnej Kórey o výnimky z existujúcich sankcií OSN, a to z humanitárnych dôvodov". Návrh, okrem iného "víta pokračovanie dialógu medzi USA a Severnou Kóreou na všetkých úrovniach".

 

img

 

Hanoj nevyšiel podľa predstáv

Výzva prišla v období, keď sú rokovania medzi KĽDR a USA do veľkej miery zastavené, pretože vo februári tohto roku sa vo vietnamskom Hanoji konal neúspešný summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Sever vydáva čoraz ostrejšie vyhlásenia a dokonca sľubuje hrozivý "vianočný darček", ak Washington nepríde do konca roka s nejakými úľavami.

 

img

 

Navrhovaný text tiež vyzýva na "okamžité obnovenie šesťstranných rozhovorov", ktorých účastníkmi by mali byť Čína, obe Kórey, USA, Rusko a Japonsko. Rokovania týchto aktérov o odstránení jadrových zbraní prebiehali od roku 2003 po dobu 6-tich rokov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies