Slovenské elektrárne odstavili jadrový blok v Bohuniciach

NETKY.SK • 27 Apríl 2014, 13:56 • 2 min
Slovenské elektrárne odstavili jadrový blok v Bohuniciach

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne odstavili štvrtý blok Atómovej elektrárne Bohunice V2. Blok čaká generálna oprava. "Odstávky a opravy sú štandardnou súčasťou životného cyklu každej elektrárne a uskutočňujú sa ako dlhodobo plánovaný proces.

slovakia

left justify in out

Príprava každej odstávky sa začína s 20-mesačným predstihom. K činnostiam, ktoré budú realizované v rámci plánovanej opravy patria štandardné údržbové práce a čiastočná výmena paliva reaktora štvrtého bloku,“ informovala hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová. Táto oprava je druhou v pláne generálnych opráv slovenských atómových elektrární na rok 2014.

 

Dva jadrové bloky elektrárne V2 boli uvedené do prevádzky v rokoch 1984 a 1985. Majú inštalovaný výkon 1 010 megawattov. Reaktorové bloky elektrárne V2 predstavujú v porovnaní s odstavenými blokmi elektrárne V1 novšiu, z hľadiska jadrovej bezpečnosti vylepšenú sériu blokov VVER 440. Slovenské elektrárne investovali do modernizácie oboch blokov elektrárne V2 od roku 2002 približne 500 mil. eur. Životnosť jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach bola pôvodne naprojektovaná na tridsať rokov a bude dosiahnutá v roku 2014 pre tretí blok a v roku 2015 pre štvrtý blok. Slovenské elektrárne však už potrebné orgány požiadali o predĺženie životnosti dvoch bohunických blokov o ďalších tridsať rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies