Zistilo sa, aké bohatstvo sa skrýva v úschovni Súdneho dňa.

NETKY.SK • 3 August 2020, 13:17 • 2 min
Zistilo sa, aké bohatstvo sa skrýva v úschovni Súdneho dňa.

MOSKVA. Na ostrove Spitsbergen sa v oblasti Svetového skladovania semien teplota zvýšila na bezprecedentnú úroveň – takmer 22 stupňov Celzia. Odborníci uviedli, aké bohatstvo sa skrýva v tzv. Trezore Doomsday a prečo v roku 2015 bolo Sýrii odovzdaných až 130 krabíc tohto bohatstva.

slovakia

left justify in out

Autori meteorologického portálu Gismeteo uverejnili článok o tom, ako sa v roku 2008 ľudstvo, ktoré sa obávalo možných budúcich katastrof, rozhodlo vytvoriť núdzovú zásobu semien rôznych poľnohospodárskych plodín. Úschovňa bola postavená len tisíc kilometrov od Severného pólu, aby semenám poskytoval chlad potrebný na dlhodobé skladovanie.

 

Novinári dali projektu veľkolepý názov – úschovňa Doomsday. Odborníci tvrdia, že trezor sa stal akousi skrýšou na horšie časy. Semená z trezoru by mali zachrániť populáciu planéty v prípade pádu kométy, globálnej vojny alebo zmeny podnebia.

 

Niekedy však musí byť núdzová dodávka distribuovaná bez čakania na globálne kataklizmy: napríklad v roku 2015 muselo byť do Sýrie zaslaných 130 krabíc pšenice a ovsa – z dôvodu vojenského stavu v krajine.

 

Odborníci dodávajú, že v úschovni na Spitsbergene da sa nájsť nielen obvyklá pre nás pšenica, jačmeň alebo raž, ale aj veľmi exotické vzorky – od ázijských guarových bôbov po kvety zo záhrady princa z Walesu.

 

Avšak v týchto dňoch na Spitsbergene zaznamenali najvyššiu teplotu v celej histórii pozorovaní. Podľa meteorologického ústavu krajiny teplota v oblasti úschovni dosiahla +21,7 stupňov Celzia. Predchádzajúci teplotný rekord bol zaznamenaný v roku 1979 a bol +21,3 stupňa. Pritom sa Spitsbergen nachádza tisíc kilometrov od Severného pólu. Priemerná letná teplota v tejto oblasti je obvykle +5...+8 stupňov Celzia.

 

V tejto súvislosti klimatológovia už vydávajú alarmujúce signály. Podľa nich sa priemerná teplota v regióne od roku 1971 do roku 2017 už zvýšila o 3-5 stupňov. Odborníci predpovedajú, že naďalej sa to bude len zhoršovať.   

 

Zdroj: https://m.tsargrad.tv/news/sirija-uzhe-zabrala-130-jashhikov-stalo-izvestno-kakie-bogatstva-skryvaet-hranilishhe-sudnogo-dnja_270081

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona