Slovenská pošta rozšírila vozidlový park o štyri elektromobily

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 13:45 • 2 min
Slovenská pošta rozšírila vozidlový park o štyri elektromobily

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenská pošta rozšírila svoj vozidlový park o štyri elektromobily. Tri dodávky čisto na elektrický pohon bude využívať v rajónoch interných balíkových doručovateľov v Bratislave a jednu v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informovala agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Iveta Dorčáková, elektromobily sú financované formou operatívneho leasingu. Tieto dopravné prostriedky šetria životné prostredie zníženými emisiami oxidu uhličitého, oxidov dusíka i tuhých častíc. Prevádzka motorových vozidiel na elektrický pohon šetrí nielen prírodu, ale aj finančné prostriedky na pohonné hmoty a servisné náklady sú takisto minimálne.

 

"V súčasnosti okrem elektromobilov prevádzkujeme aj elektromotocykle, ktoré využívajú doručovatelia na niektorých rajónoch. V budúcnosti nevylučujeme používanie vozidiel s pohonom zemného plynu," doplnila hovorkyňa.


Skúsenosti s elektromobilitou má už viacero poštových národných operátorov, ktorí využívajú rôzne kategórie elektromobilov a významný nárast využitia ekologických pohonov vozidiel deklarujú aj do budúcna. Aj Slovenská pošta sa tak pripojila k iniciatíve členských štátov Európskej únie, ktorej cieľom je podstatné zníženie emisií oxidu uhličitého.

 

"Využívanie ekologických alternatív pri rozvoji vozidlového parku Slovenskej pošty je deklarovaním plnenia spoločenských záväzkov k znižovaniu negatívnych vplyvov dopravy na životné prostredie a je v súlade s environmentálnou politikou Európskej únie," uviedol v tejto súvislosti generálny riaditeľ spoločnosti Róbert Gálik. Zníženie emisií oxidu uhličitého do roku 2030 o minimálne 20 percent je jedným z globálnych cieľov, ku ktorému sa zaviazali členské štáty únie v takzvanej Bielej knihe o európskej dopravnej politike.


Slovenská pošta vznikla 1. januára 1993 a na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu sa pretransformovala 1. októbra 2004. Spoločnosť má základné imanie 214,3 mil. eur, jej akcie spravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť zamestnávala koncom minulého roka 13 570 pracovníkov v prepočítanom počte na plný pracovný úväzok. Rok 2015 spoločnosť uzavrela s predbežným ziskom 3 milióny eur pred zdanením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies