AKTUALIZÁCIA: NAKA zadržala Roberta Krajmera, dôvodom je Jankovskej prípad

NETKY.SK • 10 September 2020, 19:07 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: NAKA zadržala Roberta Krajmera, dôvodom je Jankovskej prípad

TRENČÍN - Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok zasahovala u bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera. Po niekoľkohodinovej domovej prehliadke skončil v putách. Zásah kriminalistov má súvisieť s prípadom Fatima.

slovakia

left justify in out

Kriminalisti exšéfovi NAKA urobili raziu priamo v jeho dome. Zásah má súvisieť s prípadom trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka a Moniky Jankovskej. Informuje o tom portál noviny.sk.

 

Po niekoľkohodinej domovej prehliadke a prehliadky nebytových priestorov Krajmera vyviedli s putami na rukách. 

 

​Polícia k zásahu neposkytla ďalšie informácie. "Môžeme potvrdiť, že NAKA vykonáva procesné úkony. Bližšie informácie v tejto chvíli nemôžeme poskytnúť," povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. 

 

V súvislosti s kauzou podniku Fatima v Trenčíne obvinil vyšetrovateľ ďalších päť osôbObvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy.

 

Vo štvrtok o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Medzi obvinenými je aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorú v stredu stredu vypočúvali na nitrianskej expozitúre NAKA.

 

Na políciu bol predvolaný aj Jankovskej svat Peter Vasko,  bývalý policajt Milan Žáčik, trenčianska advokátka Anna Žedéyiová ako aj svedok v tejto kauze Michal Vida.

 

Mohlo by vás zaujímať: Riaditeľ NAKA požiadal o uvoľnenie z funkcie, nechce spochybniť prácu vyšetrovateľov

 

Kauza Fatima sa rieši už roky

Ondrej Janíček už niekoľko rokov tvrdí, že Jankovská pomáhala mafii obrať ho o poctivo získaný majetok. Ona však obvinenia odmieta a na Janíčka podala niekoľko trestných oznámení. Získané informácie z Kočnerovej komunikácie z Threemy pomaly menia priebeh tejto kauzy. 

 

Jankovská je bývalou štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti a sudkyňou. Aktuálne je tiež obvinená v kauze Búrka, kde čelí obvineniam z podplácania a prijímania úplatku.

 

Krajmer šéfoval protikorupčnej jednotke

Krajmer odišiel z pozície šéfa protikorupčnej jednotky NAKA v roku 2018,  len pár mesiacov po vražde novinára a Martiny Kušnírovej.

 

Po medializovaných informáciách totiž čelil kritike, že sa objavil na mieste činu bezprostredne po prijatí oznámenia o tomto ohavnom čine.

 

img

 

Krajmer požiadal o uvoľnenie z funkcie podľa vlastných slov po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na jeho rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vníma ako nedôvodný a politizujúci. 

 

Zostal však v Policajnom zbore a zastával pozíciu v útvaroch kriminálnej služby. O rok požiadal o ukončenie pracovného pomeru a k 1. marcu 2019 skončil svoje pôsobenie na Ministerstve vnútra SR.

 

Jankovská ostáva vo väzbe

Jankovská je spájaná s podnikateľom Mariánom Kočnerom obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a v kauze zmenky televízie Markíza. 

 

Bývalá štátna tajomníčka je väzobne stíhaná, pretože Senát Najvyššieho súdu na pondelkovom neverejnom zasadnutí zamietol jej sťažnosť o prepustenie.

 

Súvisiaci článok: Gašpar: Róbert Krajmer už nie je vo svojej funkcii

 

Senát dospel k záveru, že trestné stíhanie pre skutky kvalifikované ako prijímanie úplatku a účastníctvo na trestnom čine zneužívania právomoci verejného činiteľa, je v kauze Búrka opodstatnené.

 

Senát tiež zamietol žiadosť o prepustenie z väzby obvinenej Denisy Cvikovej. Dôvod kolúznej väzby u nej podľa senátu nepominul.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies