Netrpíte týmto syndrómom? Ak áno, môže to byť nebezpečné nielen pre vás, ale i pre vaše okolie

NETKY.SK • 31 Október 2022, 11:00 • 2 min
Netrpíte týmto syndrómom? Ak áno, môže to byť nebezpečné nielen pre vás, ale i pre vaše okolie

Občas je to tak, že hoc pomáhať je dobré a aj prospešné, aby sa nám vo svete žilo lepšie a zaspávali sme ľahšie, musíme dbať o to, nech nič nie je prehnané. Nech sú na všetkom, dokonca aj na pomoci, nejaké hranice, ktoré usmernia, aby sme nezašli priďaleko. Aby nevznikol problém, dlhotrvajúci a ničiaci emócie.

slovakia

left justify in out

Iste už väčšina započula, že jestvuje spasiteľský komplex, inak nazývaný aj syndróm rytiera na bielom koni, názov napovie viac než tristo viet, a zrejme je každému jasné, v čom tkvie jeho nebezpečenstvo.

 

Hľadá

 

Človek, ktorý neprestajne komusi pomáha, sa stavia do úlohy akéhosi spasiteľa, pričom otváranie dvier do iných životov len často odvádza pozornosť od toho, čo by malo byť riešené. Odvracia pohľad spasiteľa od bojov, ktoré by mal on sám vybojovať, avšak namiesto toho robí iné. Hľadá potvrdenie, že má hodnotu, hľadá uznanie, a to nachádza len vtedy, keď zachraňuje druhého.

 

Pod kontrolou

 

Tí, čo trpia spasiteľským komplexom, si myslia, že trápenie sa s cudzím nešťastím je jednoduchšie ako zaoberať sa tým vlastným. Vo svojich okolnostiach si pripadajú bezmocní, ako keby nevedeli nič zmôcť, nič zmeniť, a tak sa pokúšajú mať pod kontrolou niekoho iného. Keďže nedokážu nájsť miesto, v ktorom treba prestať, neraz dochádza k absolútnemu vyhoreniu, lebo žiť, ako žijú oni, vždy prináša obete. Vždy je to pokrivené.

 

V detstve

 

Je takmer pravidlom, aj keď našli by sa aj výnimky, že podstata každej krivdy je ukrytá v detstve. Práve tam, v rannom období, keď sa všetko formuje, keď neživé ožije a svet sa čoraz viac stáva širším a širším, býva podklad, aby sa v dospelosti rozvinul spasiteľský komplex. Na vine je nedostatočné rodinné prostredie, v ktorom niekedy dieťa preberá zodpovednosť rodiča, keď dospelý zlyháva a nie je schopný venovať pozornosť deťom tak, ako sa to vyžaduje. Niekedy deti správanie odkopírujú od matky, ak napríklad ona zachraňovala otca závislého od alkoholu a zasvätila život, aby ho zdvíhala a odpúšťala mu jeho prešľapy.

 

Vina

 

Človek, čo sa dobrovoľne podujal byť spasiteľom, prehrýzava vinu, tá ho totiž sprevádza neustále. Jednak vtedy, keď začne pociťovať potrebu trochu si všímať i samého seba, a jednak najmä vtedy, keď ten, o koho sa stará, zostáva uväznený v problémoch. Dostavuje sa sebaobviňovanie, že zlyhal, že neurobil, čo urobiť mal, že nezachránil. A akonáhle vina zaklope na dvere, ihneď sa za ňou pritiahne aj nedostatočnosť, lebo ak nepomohol, potom stráca zmysel svojho bytia. Je predsa spasiteľ, ten, čo vždy vie, čo a ako treba, ten, čo si poradí, ten, čo všetko zvládne.

 

Manipulácia

 

Spasiteľ si, nanešťastie, ani trochu neuvedomuje, že čo sa navonok javí ako nezištné, v skutočnosti je presiaknuté manipuláciou. Občas to zájde natoľko ďaleko, že si namýšľa, že pozná želania toho druhého a že on ako jediný mu ich splní. Toxické vzťahy sú mu chlebom každodenným, iné ani mať nevie, lebo v rovnocennom spojení by nesmel vystupovať ako silnejší.

 

Uvedomenie si

 

Pre spasiteľa je kľúčové uvedomenie si, že ľudia prežijú i bez neho, až keď začne vidieť pravdu takú, aká je, môže prikročiť k slobode. Niekedy je cesta k uzdraveniu veľmi bolestivá, avšak pokiaľ sa človek sústredí, aby opäť nespadol do pasce, má šancu žiť život šťastne. Bez bremien, ktoré mu ani nepatria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies