REPORTÁŽ: Sulík navrhne odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv K. Kičuru

NETKY.SK • 23 Marec 2020, 16:26 • 2 min
REPORTÁŽ: Sulík navrhne odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv K. Kičuru

BRATISLAVA – Minister hospodárstva Richard Sulík v pondelok na zasadnutí vlády navrhne odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru za pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

slovakia

left justify in out

 

Odvolanie Kičuru a podanie trestného oznámenia avizoval už v nedeľu 22. marca premiér Igor Matovič po kontrole na tomto úrade. Kto podá trestné oznámenie, zatiaľ podľa Sulíka nie je dohodnuté. "Pripravil som návrh na odvolanie pána Kičuru z funkcie. Uvidíme, či trestné oznámenie budem písať ja alebo niekto iný. Na tom sa ešte dohodneme," povedal v pondelok Sulík pred zasadnutím Ústredného krízového štábu SR. Sulík už má pripravený návrh na nového šéfa štátnych hmotných rezerv, ale nomináciu chce zverejniť až po dohode s premiérom.

 

Kičura objednal testy, ktoré si ministerstvo zdravotníctva neobjednalo

Matovič po kontrole na SŠHR poukázal na to, že Kičura uzavrel napríklad dve zmluvy spolu za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74.000 eur. Skonštatoval, že sa pýtali na spôsob, akým vybrali firmy, ktoré oslovili, keďže predtým napríklad táto firma v podobnej oblasti nepôsobila. Nazdáva sa, že im správa úmyselne zatajila dve zápisnice. Po ich preštudovaní konštatoval, že komisia uchádzača o objednávku neodporučila ako vhodného, napriek tomu Kičura zmluvy podpísal. Zdôraznil tiež, že SŠHR zabezpečila nákup testov, na ktoré ministerstvo zdravotníctva nedalo objednávku a ktoré nepotrebuje.

 

img

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura

 

Sulík chce preveriť aj nákup rúšok

Podľa Sulíka budú riešiť aj údajné predraženie dodávok. "Aj tomuto sa budeme venovať, ako to teda bolo. Tá kúpa desať miliónov rúšok po 1,1 eura od firmy, ktorá existuje mesiac, keď mohli byť zakúpené za 25 centov v rovnakom množstve," dodal Sulík.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies