Slovenská Magna ošetrila viac ako 12,5-tisíc utečencov

NETKY.SK • 10 Október 2015, 11:22 • 2 min
Slovenská Magna ošetrila viac ako 12,5-tisíc utečencov

BRATISLAVA - Slovenská humanitárna organizácia Magna deti v núdzi začala pred mesiacom pomáhať a poskytovať zdravotnú starostlivosť deťom a ich rodinám na úteku.

slovakia

left justify in out

Za ten čas ošetrili jej lekári a zdravotníci 12 680 ľudí, z toho 5 072 detí. Ako ďalej agentúru SITA informoval komunikačný manažér organizácie Tomáš Grečko, Magna začala pred mesiacom pomáhať na maďarsko-srbských hraniciach v Rözske a Asotthalome, neskôr na chorvátsko-srbských hraniciach v Tovarniku, v utečeneckom tábore Opatovac a na hraničnom prechode Bapska.


Za mesiac vyslala organizácia do terénu 61 ľudí, z nich 12 lekárov, 28 zdravotných sestier, paramedikov, medikov a osem terapeutov, ktorých podporovali v teréne logisti, prekladatelia a koordinátori. "Vo dne aj v noci ošetrujú a liečia ľudí na úteku v zdravotníckych stanoch v tábore Opatovac a takisto aj prostredníctvom mobilných tímov priamo na hraniciach," vysvetlil Grečko. Okrem poskytovania zdravotnej a psychosociálnej pomoci distribuovali terénni pracovníci aj materiálnu pomoc. Išlo o dvetisíc hygienických balíčkov, 2 500 diek a 60 stanov. "Keďže spomedzi utekajúcich ľudí sú najzraniteľnejšie malé deti a tehotné ženy, organizácia sa predovšetkým stará o ich zdravie, hygienu a správnu výživu," doplnil.


"Do našej humanitárnej operácie v utečeneckej kríze sa zapojilo množstvo dobrovoľníkov - lekárov, sestier, logistov, ktorí sa striedajú v službách na našich terénnych klinikách, či sú súčasťou mobilných tímov. Pracujú vo dne v noci a využívajú svoje odborné schopnosti na pomoc ľuďom v núdzi. Sú predovšetkým zo Slovenska, ale aj z Rakúska, Česka, Maďarska a Nemecka," uviedol zakladateľ a výkonný riaditeľ Magna Deti v núdzi Martin Bandžák. Ako pokračoval, vyjadrujú tak svoj postoj k princípu humanity, za čo im organizácia ďakuje.


Tábor Opatovac, kde tímy organizácie aktuálne pôsobia, sa nachádza neďaleko chorvátsko-srbských hraníc a je tranzitným miestom pre tisíce ľudí na úteku. Denne ním prejde viac ako päťtisíc nových utečencov, ktorých následne odvážajú cez Maďarsko do Rakúska a Nemecka.


Magna tímy pomáhajú vo svete už 15 rokov, doteraz však pracovali mimo Európy. Avšak aj starý kontinent teraz zažíva humanitárnu krízu obrovských rozmerov, v ktorej trpia deti a celé rodiny, poznamenal Tomáš Grečko. "Vždy reagujeme na veľké humanitárne katastrofy a ich obetiam poskytujeme zdravotnú starostlivosť a potrebnú pomoc. Tak, ako pomáhame v Južnom Sudáne, kde sú tisíce rodín bez domova v dôsledku etnických konfliktov alebo v Nepále, kde po zemetrasení ostali státisíce ľudí bez domova. Teraz potrebujú pomoc desaťtisíce utekajúcich rodín zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Po ťažkej ceste sú vyčerpaní, vydesení a chorí. Potrebujú zdravotnú starostlivosť a ľudský prístup," priblížil komunikačný manažér organizácie. "Mnohí sa nás pýtajú, čo si myslíme o príčinách a riešeniach utečeneckej krízy. Pred čím utekajú. Ako sa to všetko skončí. V Magne už vieme, že vojenské a etnické konflikty, príčiny chudoby či násilia sú komplexné a nemajú jednoduché riešenia. Žiaľ, zväčša ich nedokážeme ovplyvniť. Preto neriešime príčiny ani sa nezaoberáme tým, ako by Európa mala vyriešiť azylovú politiku. To je na politikoch a veríme, že riešenia budú ľudské a dôstojné,“ uzavrel zakladateľ a výkonný riaditeľ Magna Deti v núdzi Martin Bandžák.


Deťom a ich rodinám na úteku môžu stále pomôcť i ľudia, a to viacerými spôsobmi. Jedným je zaslanie SMS na číslo 836, vkladom na účet verejnej zbierky 2943004292/1100, Tatra Banka (IBAN:SK5811000000002943004292) alebo online na stránke www.magna.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies